Пререгистрация на земеделските стопани от 1 октомври 2024 г.: Какво трябва да знаете

От 1 октомври 2024 г. започва традиционната кампания по пререгистрация на земеделските стопани. Пререгистрацията е задължителна процедура за всички фермери и лица, занимаващи се със земеделска дейност, които искат да продължат да ползват различни видове подпомагане от държавата и ЕС. Тя се извършва ежегодно и обхваща всички физически и юридически лица, както и еднолични търговци, които са регистрирани или искат да се регистрират по Наредба № 3 от 1999 г.

Основни изисквания за пререгистрация

За да подновят регистрацията си за стопанската 2024/2025 година, земеделските стопани трябва да предоставят следната информация и документи:

  1. Актуализация на данните – Фермерите трябва да подадат данни за извършваните от тях дейности, размера на обработваните площи, броя на животните, както и всякакви други значими промени в стопанската им дейност.
  2. Документи за собственост или ползване на земята – Лицата трябва да представят актуални документи за собственост или правото на ползване на земеделската земя, като договори за наем, аренда или концесия.
  3. Продуктови и финансови отчети – В зависимост от вида и мащаба на дейността, стопаните може да са задължени да подадат информация за продажби, произведена продукция и други финансови показатели.

Как се извършва процедурата?

Пререгистрацията се извършва чрез подаване на заявление в общинските служби по земеделие или онлайн чрез Единната система за електронни услуги на Министерството на земеделието. Важно е фермерите да следват срока за подаване на документи – от 1 октомври до 28 февруари на следващата година.

Какви са последствията при неподаване на заявление?

Ако земеделски стопанин не извърши пререгистрация в определения срок, той губи правото на достъп до различни форми на подпомагане – включително директни плащания и национални субсидии. Освен това, може да има затруднения при достъп до кредити и финансиране от банкови и други институции.

Какви са новостите за 2024 г.?

През 2024 г. се очаква да има някои важни промени в условията за пререгистрация. Министерството на земеделието и държавен фонд „Земеделие“ планират дигитализация на процеса, което ще улесни подаването на заявления и ще намали бюрократичните пречки.

Документите за пререгистрация на земеделските стопани от 1 октомври 2024 г. могат да се подават по два основни начина:

1. Присъствено в общинските служби по земеделие:

  • Земеделските стопани могат да подадат документите си лично или чрез упълномощено лице в съответната общинска служба по земеделие, където е регистрирано стопанството им.
  • При подаване на документи на място, фермерите трябва да предоставят оригиналите на необходимите документи или заверени копия (като например документи за собственост или ползване на земята).

2. Онлайн чрез Единната система за електронни услуги:

  • За удобство, земеделските стопани могат да подадат своите документи електронно чрез Единната система за електронни услуги на Министерството на земеделието. За тази цел се изисква Квалифициран електронен подпис (КЕП).
  • Платформата улеснява процеса чрез автоматизиране на част от проверките и възможност за електронно прикачване на всички изискуеми документи.

Основни стъпки за подаване:

  • Подготовка на необходимите документи: Актуализирани данни за стопанството, документи за собственост или договори за ползване на земята.
  • Проверка на статуса: След подаването на документите, фермерите могат да проверяват статуса на пререгистрацията, ако подават онлайн или се свържат с местната служба по земеделие за потвърждение.

Важно е фермерите да следят крайния срок за подаване на документи – до 28 февруари 2025 г., за да не загубят правото на достъп до различни форми на подпомагане.

За повече информация или техническа помощ, земеделците могат да се свържат с общинските служби по земеделие или с Министерството на земеделието.

Необходими документи за пререгистрация

Земеделските стопани трябва да подготвят и представят следните основни документи:

  • Актуализирани данни за стопанството (например адрес на стопанството, култури, обработваеми площи и др.).
  • Документи за собственост или правно основание за ползване на земята (нотариални актове, договори за наем, аренда или други правни документи).
  • Ако сте регистрирали нови дейности или площи през годината, е важно тези данни също да бъдат актуализирани.

Ново определение за активен фермер има за Кампания 2024

Съществуват два основни начина, по които земеделските стопани могат да подадат своите документи за пререгистрация:

1. Присъствено в общинските служби по земеделие

Земеделските стопани могат да подадат документите си лично или чрез упълномощено лице в общинската служба по земеделие, където е регистрирано тяхното стопанство. При подаването е необходимо да предоставите оригиналите или заверени копия на изискуемите документи.

Този метод е удобен за тези, които предпочитат лично взаимодействие или имат нужда от допълнителна помощ при попълването на документите.

2. Електронно чрез Единната система за електронни услуги

За по-голямо удобство, земеделските стопани могат да подадат своите документи и онлайн чрез Единната система за електронни услуги на Министерството на земеделието. Този вариант изисква Квалифициран електронен подпис (КЕП) и позволява електронно прикачване на необходимите документи. Платформата предлага автоматизирани проверки и удобен интерфейс, който улеснява процеса.

Ползи от електронното подаване:

  • Спестявате време и усилия, като не е необходимо да посещавате физически общинската служба.
  • Имате възможност да следите статуса на пререгистрацията и да получавате уведомления за евентуални нередности.

Пререгистрацията на земеделските стопани е важен процес, който гарантира продължаването на тяхната дейност и достъп до различни финансови стимули. Крайният срок за подаване на документите е 28 февруари 2025 г., а пропускането на този срок може да доведе до загуба на правото за достъп до субсидии и други форми на подпомагане.

За повече информация и въпроси относно процеса, можете да се свържете с вашата местна общинска служба по земеделие или да посетите официалния сайт на Министерството на земеделието.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини