Очаква се скоро да бъде одобрен Националният план за биоземеделие

България се е превърнала в лидер в Европа по броя на биосертифицирани пчелни семейства, сподели пред нас Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена”.

Той съобщи още, че се очаква скоро да бъде одобрен и Националният  план за биоземеделие, в който са предвидени разнопосочни събития за популяризиране на биопроизводството.

Има ръст на био площите за новия програмен период и новите схеми за подпомагане обхващат вече първи и втори стълб и за растениевъди, и за животновъди, каза той. Според него площите в сертификация са вече близо 150 000 ха.

Национална асоциация за биологична растителна защита, органични торове и иновативни технологии: Имаме начините и средствата за чисто земеделие, само трябва да ги приложим правилно

Постижение за бранша е, че вече има все по-голям интерес от потребителите към биопродуктите. За това ще съдейства и приетата наредба за зелени обществени поръчки, която задължава всички възложители на обществени поръчки да осигуряват минимум 2 % био храни от доставките.

Сред новостите в Стратегическия план Апостолов информира, че най-накрая е възприето предложението на Българска асоциация Биопродукти от 2025 г. пропаднали площи на био фермери при форсмажор също да получават подпомагане.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини