Твърде дълбока реформа на европейското финансиране замисля ЕК

Окрупняване на еврофондовете, включително и земеделските, предвижда Брюксел – идеята ще се обсъжда през 2025 г.

Новата Европейска комисия постепенно издава какви реформи ще предложи за обсъждане по отношение на  разпределението на европейските средства в следващия период.

Част от информацията от работен документ беше  публикувана от европейски медии, които посочват част от идеите на Комисията за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС – 2027-2034 г.

Документът е определен от наблюдатели като носител на генерална промяна в европейското финансиране през общия бюджет, а освен това се смята, че нова  система на разпределяне и проследяване на средствата ще донесе и до опростяване.

Стратегически диалог: Трансформиране на ОСП – финансиране и търговски споразумения

Генералната промяна се състои в това, че парите за държавите по различните програми ще бъдат обединени в един портфейл и ще бъдат отпускани срещу общи ангажименти и реформи, изпълнени по отделните сектори.

Според представител на Копа-Коджека, работният документ е твърде дълбока и рязка реформа и е добре да не засегне земеделието по начин съкращаващ средствата му. А опасения за това има, защото ще има и  различни приоритети за финансиране, като по-голям фокус ще се постави върху отбрана и конкурентоспособност.

От доста критерии се предвижда да зависи оценката, която ще се прави на държавите дали покриват тези общи критерии, за да  получат плащания по сектори. Но сред тях е предвидено задължително да има реформи и изпълнение на конкретни европейски политики.

Фон дер Лайен: Нарекохме го Стратегически диалог за бъдещето и той ни призова да поставим възнаграждаването на усилията за опазване на природата в центъра на земеделската политика. Да го направим!

Предложението на Европейската комисия за създаването на план за всяка държава членка

обхваща присъединяването и на фондовете за селско стопанство, рибарство, регионално развитие и кохезия

защото се смята, че така ще има по-добър контрол върху изпълнение на общия бюджет и ще намалеят възможностите за измами или неефективно изразходване на средствата.

Предвижда се реформата в начина на отпускане на средствата да зависи и от върховенството на закона.

Новата формула за пари срещу поети ангажименти поставя доста въпросителни пред държавите, защото ако някои от обещаните реформи и мерки не са изпълнени, това ще може да засегне и средствата за други еврофондове. Ако те са в един пакет за държавата, рискът за неполучаване на някои пари доста расте. Според наблюдатели на преговорния документ и процес това може да доведе до голяма промяна и при земеделските плащания и да ги засегне.

Към мотивите на предложението на Комисията обаче се добавя, че тъй като себестойността на европейското производство е висока, това намалява конкурентоспособността му на световните пазари, затова реформата е нужна.

Гърция е готова с визията си за своя Стратегически план след 2027 г.: Субсидиите няма да са на площ

Според източник от Брюксел

това означава, че и директните плащания ще претърпят сериозни промени

и ще зависят от изпълнени ангажименти от рода на покриване на показатели за земеделско развитие, както и развитие на биологично земеделие или други критерии.

Всички тези работни предложения тепърва ще бъдат обсъждани по-подробно, се казва в работния идеен документ, предложен на Фон дер Лайен от стратегическия диалог и работни групи. Ще се очакват, разбира се, и становищата на страните членки.

Относно въпросното окрупняване на управлението на европейските фондове ще се работи през  първата половина на 2025 г. преди да се представи предложението за следващия многогодишен бюджет.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини