Предстоят интервенциите за млади, нови и дребни фермери, какви пари ще получават, какви приоритети ще имат

През ноември ще започнат приеми по интервенциите за стартова помощ за млади фермери, за нови земеделски стопани и за дребни стопанства, за които експерти от Националната служба за съвети в земеделието ще помагат безплатно на кандидатите за разработването на проекти и за входирането им.

Приеми за над 1,6 млрд. лв. за подкрепа на млади и нови фермери и инвестиции в инфраструктура ще стартират през ноември

Интервенцията за младите фермери е с бюджет от 90 000 000 евро, ще се дават 40 000 евро на стопанин – на две  равни части. Приемът ще тръгне от ноември 2024 г. и ще продължи през януари 2025 г.

Младите фермери трябва да са на възраст от 18 до 40 години и да са стартирали земеделска дейност най-късно през последните две години. Икономическият размер на стопанството им – СПО, трябва да е между 8 000 и 20 000 евро.

Ако нямат професионални умения и образование, те ще могат да изкарат обучение и след одобрението на проекта си. 35% от субсидията трябва да вложат в дълготрайни материални активи.

Интервенцията за много малки земеделски стопанства е с бюджет 30 000 000 евро и с 20 000 евро на стопанин.

Стандартният производствен обем (СПО) на стопанството трябва да е между 3000 и 8000 евро.

Приемът ще бъде отворен през ноември т.г.

Също ще е необходимо 35% от сумата да се вложат в дълготрайни материални активи.

Предимство ще имат стопанства с по-висок стандартен производствен обем, както и фермери, които отглеждат плодове и зеленчуци, занимават се с животновъдство, етерично-маслени култури.

Субсидията на интервенцията за новите фермери е с бюджет от 20 000 000 евро и 20 000 евро на стопанин. СПО на стопанството трябва да е над 4000 евро.

Тук има изискване новите фермери да бъдат на възраст от 41 до 65 години, и да са стартирали аграрна дейност в последната година. Могат да кандидатстват физически лица, ЕТ, ЕООД от ноември 2024 г. Приоритет ще се дава отново на стопанства с по-висок СПО, както и за плодове, зеленчуци, животни и етерично-маслени. Повече точки ще има и за стопанствата в селски район.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини