Русия се превърна в най-важния доставчик на пшеница за Африка

Русия се превърна в най-важния доставчик на пшеница за Африка и страните от континента са все по-зависими от нея, пише полското издание на Money.pl.

Както беше отбелязано, Москва доставя пшеница дори на онези страни, които не са я консумирали преди. Най-големият купувач е Египет, който купи 1,4 милиона тона през септември.

Собственото производство на пшеница в Африка е относително ниско, като повечето страни зависят от вноса.

Бенин е 99,8% зависим от вноса. Тя е основен производител на пшенично брашно, като го изнася за Нигер, Буркина Фасо, Франция и Германия.

Продоволствената криза е причинена от ислямистки въстания, наводнения и суши. Конфликтът в Украйна доведе до нестабилност на доставките и 30% покачване на цените на пшеницата. При тези условия фермерите в Бенин и други западноафрикански страни започнаха да произвеждат брашно от банани.

Търговци от Мароко се върнаха към закупуването на руска пшеница. Кралствата ще купуват повече руска пшеница, отколкото френска пшеница поради щетите от проливните дъждове във Франция.

Кения се превърна в седмия основен източник на руски доставки на пшеница, а миналата година беше деветият.

Африка премина към руско зърно поради евтиността му. В началото на октомври руската пшеница струваше 236 долара за тон, украинската – 245 долара.

Междувременно Украйна се фокусира върху неафриканските пазари, изнасяйки пшеница за Индонезия и Виетнам.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини