Ивайло Гълъбов, Съюз на птицевъдите: Ранното диагностициране на инфлуенцата е в интерес на фермерите

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в учебно-опитна внедрителска база в гр. Пловдив, общ. Пловдив, където се отглеждат около 700 птици. Около засегнатия обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат Пловдив, община Пловдив и област Пловдив. За това каква е обстановката със заболяването в птицевъдството потърсихме Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюза на птицевъдите.

Каква е ситуацията с инфлуенцата по птиците в момента в България и откриват ли се нови огнища? Вземат ли се адекватни мерки за пресичане на разпространението на заболяването от страна на БАБХ?

Доскоро нямаше констатирани нови активни огнища на ВПИП. Последният случай преди този в Пловдивско бе фазановото стопанство в Чекерица. Това стопанство за първи път е идентифицирано като първично огнище, въпреки нашите изказани многократно съмнения, че то е първично огнище в течение на години. Точно близостта на това  стопанство до две промишлени птицеферми е основната причина те да преустановят дейността си временно.

В предвид фактите от 2024 очевидно мерките, които взема БАБХ,  браншовите организации и земеделските производители не са достатъчни. В момента има Мисия на ЕК, която е на посещение в България и ние очакваме с интерес нейния доклад. За да постигнем напредък са необходими общи действия на БАБХ, СПБ, научните среди  и фермерите. Франция постигна сериозен напредък, защо да не ги следваме?

Какви са правилата за проверките и пробите, които са вземат от служителите на БАБХ? Има ли нещо, което да ви притеснява в тези проверки?

Притеснява ни липсата на фокус. Пробите не следва да трупат разходи за бюджета на страната или за фермерите. Те трябва да са насочени към проблема. Ранното диагностициране на заболяването е в интерес на фермерите. През последната година няма нито една пострадала птицеферма, която да не е получила обезщетение.

В момента се въвежда системата ВЕТИС, която ще функционира изцяло онлайн. Какво означава това за птицевъдите? Какво ще се промени в тяхната работа? Вие, като съюз имате ли някакви предложения и опасения, породени от въвеждането на тази система?

Системата ВЕТИС е направена добре. Тя ще позволи бърз анализ на голяма база данни. В процес на работа ще възникват въпроси, които ще се решават. Основния въпрос е кой какви задължения ще има. Според нас основната роля е на Отговорното лице а това е собственика на животновъдния обект. В момента има трето заинтересовано лице – участъков ветеринарен лекар, който няма разписани задължения. Отношенията между ЖО и Участъков ветеринарен лекар следва да останат двустранни. Не е приемливо дейността на ЖО да се обвързва с дейността на участъков или официален доктор, защото това ще доведе до вълна от взаимни  обвинения, включително в корупция. От друга страна

Колко голям е вносът на яйца от Украйна и има ли развитие по искането на България за неговата забрана?

Вносът от Украйна е достатъчно голям за да конкурира нелоялно местното производство. До момента няма развитие, но още не е изтекъл срока в който трябва да се произнесе Комисията. Румъния вече наложи забрана на вноса. Надяваме се скоро да получим положително решение на предложението на министър Тахов.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини