Напояването е един от основните приоритети в предизборните програми. Какви са конкретните обещания на партия ГЕРБ?

В предизборната си програма партия ГЕРБ гарантира ефективно, модерно и достъпно напояване. Конкретните стъпки, които се предвиждат като стъпки в реализирането на стратегията за напояване включват реконструкция, възстановяване и модернизация на съществуващия държавен хидромелиоративен фонд в Република България, основно в две направления:
Обекти за улавяне, съхранение, разпределение и реализация на вода за питейно-битово водоснабдяване на населението и за напояване на земеделски култури
Проектиране и строително-монтажни работи на 42 хидромелиоративни съоръжения за напояване на земеделски култури по „Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.“, а именно: напоителни канали, помпени станции, тръбопроводи, дюкери и изравнители;
Възстановяване на 3 язовира: „Божурица“ в община Грамада, клон Видин; „Сопот“ – в община Угърчин, клон Среден Дунав – гр. Плевен; „Гарваново“ в община Хасково, клон Хасково.
Проектиране и изграждане на язовир“ Падеш“, находящ се на територията на община Розино и община Карлово.
Проектиране и строително-монтажни работи на обекти за отводняване и предпазване от вредното въздействие на водите – 43 съоръжения за отводняване – отводнителни помпени станции, отводнителни системи, отводнителни канали и предпазни диги.
В резултат на изпълнение на дейностите ще се намали потреблението на вода за напояване с до 50%; Увеличаване на поливните площи в страната с 1 млн. дка, Увеличаване на отводняваните площи с 30%; Значително намаляване риска от бедствия.
Програмата предвижда още подкрепа за проектни предложения на земеделски стопани с включени инвестиции за напояване на селскостопански култури, с прилагане на водо – и енергоспестяващи технологии и на рационални и икономически обосновани поливни режими на напояваните култури, отглеждани в земеделското стопанство.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини