ИАСАС внася разяснения за лицата, получили разрешение за отглеждане на растения от рода на коноп /канабис/

Лицата, които са получили разрешение за отглеждане на растения от рода на коноп (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, трябва много стриктно да спазват условията на Наредба № 1/12.03.2018 г. за отглеждане на растенията от рода със съдържание под 0,3 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета.

С цел търговия и контрол опаковките със семена трябва да се запечатват официално в присъствието на служител на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС),  по  начин, че да не могат да бъдат отваряни – без да се наруши целостта на системата на запечатване или да се оставят следи от подправяне на официалния етикет.

Официално запечатаните опаковки  могат да бъдат отваряни и запечатвани отново само с разрешение на ИАСАС.

В случай на повторно запечатване на новия етикет се отбелязват датата на повторното запечатване и името на органа, разрешил повторното запечатване – ИАСАС.

За  използване на част от количеството семена от една опаковка, преди отварянето на опаковката, производителят трябва да се свърже с длъжностно лице от териториално звено на ИАСАС, за спазване условията на Закона за посевния и посадъчния материал (ЗППМ).

В присъствието на длъжностното лице от ТЗ на ИАСАС се взема необходимото количество семена за засяване, останалото количество се запечатва и  етикетира с нов етикет от длъжностното лице.

Етикетът от отворената опаковка се запазва и се изпраща в ИАСАС заедно със заявлението за вземане на проби, като се посочва използваното количество семена за всяко засяване.

Горната  процедура се прилага и в случаи на разфасоване на семена, като етикетите от отворените опаковки се  предават на длъжностното  лице на ИАСАС, с протокол, в момента на разфасоване.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини