До 28 март е отворен приемът с подпомагане максимум 100 000 евро
Както е известно сега тече прием на заявления за подпомагане на групи или организации на производители по Стратегическия план, с който целта е да бъде насърчено създаването на групи и организации на производители в земеделския сектор.
Те ще получават подпомагането с максимален размер на финансовата помощ на година от левовата равностойност на 100 000 евро. Приемът ще бъде отворен до 28 март 2025 г.
В тази връзка фермерите трябва да знаят, че
МЗХ е публикувало ръководство
което да е за улеснение. То предоставя основната информация за условията, реда и признаването на организации на производители (ОП) и асоциации на организации на производители (АОП) в сектор „Плодове и зеленчуци“ и необходимите нормативи, които да се спазват. Правилата произтичат от регламентите на Европейския съюз (ЕС), които са задължителни в България и Наредба № 11 от 15.05.2007 г.
Процедурата е доста тромава и бюрократична, казват ни фермери, които са се запознали с нея и които допълват, че създаването на организация им се струва доста сложно нещо, макар създаването да има за цел обратнотои повишаване на конкурентоспособността на земеделските производители и скъсяване на веригата на доставки.
Според ръководството минималният брой членове за формирането на организация е 6 земеделски
производители, които трябва да са физически или юридически лица, регистрирани земеделски стопани за продукти, попадащи в сектора, за който организацията заявява признаване.
Производител на два или повече земеделски продукта може да бъде член с всеки конкретен продукт само в една организация на производители
А асоциациите на организации на производители се признават, когато са създадени от минимум две или повече признати организации на производители в сектора.
Организациите на производители на плодове и зеленчуци се признават от министъра
на земеделието и храните по реда на Наредба № 11 от 2007 г. в един от секторите за плодове, зеленчуци или и за двете.
Вариант: Членове могат да бъдат и физически и юридически лица, които не са производители на плодове и зеленчуци, но тяхната дейност е свързана с дейността, за която организацията иска признаване, но те нямат право на глас при взимане на решенията. В посоченото дружество всеки член, както и свързаните лица заедно, могат да притежават не повече от 40% от гласовете и дяловете.
Дружеството може да бъде признато за организация на производители за реализация на един или повече видове продукти, произведени от нейните членове, включително за продукти, предназначени за преработка.
ОП се признават и за продукти, предназначени само за преработка
когато представят доказателства, че тези продукти се доставят за преработка, чрез система от договори за доставка.
Членовете на дружеството обаче трябва да са предлагали на пазара продукция на стойност не по-малко от 50 000 лева през предходната календарна година.
Дружеството трябва да води пълно счетоводство за дейността, за която ще бъде признато и да са съхранява счетоводните документи по реда на Закона за счетоводството. То трябва да разполага или да подготвя персонал, инфраструктура и оборудване, необходими за предоставянето на професионална, материална и техническа подкрепа за своите членове.
Организациите на производители в сектор „Плодове и зеленчуци“, към момента на
признаване трябва вече да извършват една или повече дейности, например съвместна преработка; съвместно разпространение, включително чрез съвместни платформи за продажба или съвместно транспортиране; съвместно пакетиране, етикетиране или реклама; съвместна организация на контрола на качеството; съвместно използване на оборудване или съоръжения за съхранение; съвместно управление на отпадъците, съвместно снабдяване със суровини; всякакви други съвместни дейности в областта на услугите.
Устройственият акт (дружественият договор, учредителният договор или уставът) на организацията урежда минимален срок за членуване не по-кратък от една година и прекратяването на членството с писмено предизвестие със срок не по-кратък от шест месеца. Членовете трябва да реализират чрез организацията цялото произведено количество плодове и зеленчуци, за които се иска признаване.
Необходими документи за признаване на организацията на производители на плодове и зеленчуци
В Министерството на земеделието и храните или чрез Електронния портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДЕАУ) се подават над десетина документа, сред които са вътрешен правилник за дейността на организацията, финансови и счетоводни документи, които доказват стойността на предлаганата на пазара от членовете на организацията и/или от нея продукция, списък на членовете на организацията, вкл. членовете, които не са производители на плодове и зеленчуци, справка-декларация по образец за годишната стойност на предлаганата на пазара от членовете на организацията продукция, декларация от членовете на организацията, че за всеки отделен вид плодове или зеленчуци членуват само в една организация на производители, доказателства, че това е подходящ начин да се постигнат целите на организацията.
Извършват се проверки на място за съответствие с критериите за признаване на организацията
Достоверността на заявените данни от организациите на производители на плодове и зеленчуци се констатира от компетентното звено, определено съгласно правилника на Министерството на земеделието и храните.
Организациите предоставят информация на
годишна база за стойност и количество на реализираната продукция на членовете; стойност и количество на реализираната продукция от членовете към организацията; стойност и количество на реализираната продукция от членовете към трети лица, различни от ОП и към трети лица.
ВАЖНО! Данните се доказват само с разходооправдателни и платежни документи.