Прецизна сеитба с американски технологии в Русенско

Пролет е и всеки мисли за сеитбата – кога, как и ще успее ли да засее на време. В стопанството на Терра Глоуб обаче как и ще успеят ли на време вече не е тема на размислил, тъй като Милен Коев е подбрал най-доброто за него решение за сеитба, a именно 16 редова конфигурация с технологиите на американския бранд Precision Planting монтирани на 12 метрова прикачна рама Harvest International USA и експертизата на НИК. Тази комбинация осигурява бърз старт, навременна и качествена сеитба и по-малко тревоги през пролетта те тестват вече втора година, вземайки под наем рами с различно оборудване за прецизна сеитба, за да открият най-подходящата конфигурация.

Photo 21 site

В стопанството се стараят да намалят обработките на почвата, прилагайки покривни култури и при възможност да сеят директно в тях. Тази на пръв поглед не лека задача не е предизвикателство за сеялката, тъй като тя е предназначена именно за no-till като преди всяка секция са монтирани чистачи и колела за отстраняване на растителни остатъци с автоматичен контрол на натиска, които отварят реда без значение дали се работи в добре подготвена почва, лошо подготвена почва или се сее директно. Така може да се работи при различни условия с една и съща машина и да се постигне по-голяма гъвкавост.

Полето, което ни показва Милен Коев при посещението при него не е с перфектна обработка и това се вижда с просто око, но причината за това е покривната култура, която е била на него само до преди 10 дни и след само две обработки – продълбочаване с Kverneland DTX и култивиране с пролетен култиватор в полето вече се сее царевица. “Ако не беше дъжда, то почвата щеше да е в по-добро състояние” – споделя той, но това не е пречка пред сеитбата.

Как протича сеитбата в семейното стопанство на Милен Коев?

С 16 редовата сеялка сеитбата тече гладко, макар и терените да са преобладаващо хълмисти с наклони на места до 60-70 процента. С високата скорост и доброто копиране на терена – индивидуално от всяка секция може да се сеят до над 130 дка на час, а при нужда от смяна на културата подмяната на дисковете се прави изключително бързо и в повечето случаи директно на полето.

“Миналата година имахме възможност да тестваме аналогична сеялка в стопанството си и това, което направи много силно впечатление, особено при слънчогледа, който е по-труден за сеитба, беше изключително изравнено поникване и развитие на слънчогледа. До сега не сме наблюдавали при нас подобно изравняване и това всъщност му даде много бърз старт без конкуренция и културата успя да използва потенциала си напълно. При царевицата също останахме много доволни – сеялката е изключително точна и изсява много прецизно – без презастъпвания, без излишни разходи и осигурява благоприятна среда за развитие на семената благодарение на двойно действащия цилидър DeltaForce, който ни направи най-голямо впечатление. Чрез натиск нагоре и надолу се поддържа равномерна сеитба.” – разказва Милен Коев.

Сеялката е оборудвана с технологии на Precision Planting, с които се постига по-висока прецизност при най-важните параметри на сеитбата – SpeedTube за осигуряване на равномерното разстояние от семе до семе при работа с висока скорост, изсяващ апарат vSet2 с автоматичен чистач и vDrive електромотор и патентованата система DeltaForce, която се грижи за поставяне на семената в желаната дълбочина без да предизвиква преуплътняване на почвата непосредствено до браздата чрез автоматично определяне на натиска (или издърпването) на секцията при поставянето им.

Photo 20 site

Най-полезната за агрономите функция при тази сеялка е възможността за следене на влажността, температурата и органиката на почвата в реално време при сеитба.

Всички параметри на сеитбата се следят в реално време, както в кабината на дисплей 20|20 от последно поколение модел 2021 година, така и чрез Ipad, който също се намира в кабината. Цялата информация за сеитбата и дигиталните карти с информация за натиска, популацията, сингулацията и съдържанието на хумус в почвата се синхронизират в облачната система Climate FieldView и са достъпни както в реално време, така и след това от всяко едно устройство – компютър, телефон или таблет.

Photo 31 site

“Необходимостта от тази сеялка дойде с оглед на променящите се климатични условия. Решихме да промених технологията в стопанството и търсехме вариант, който да е гъвкав и без много усилия да можем да се справяме с изненадите, които ни поднася времето. Миналата година успяхме да засеем втора култура – царевица и дори без капка дъжд в периода на нейното развитие успяхме да приберем едни задоволителни добиви, което бе за нас приятна изненада. Доброто развитие на културата се дължеше основно на сеялката и качеството на изсяване” – сподели Милен Коев.

Идеята за покупката на такъв тип сеялка идва след посещение през 2019 г. на най-голямото американско изложение Farm Progress Show и развойния център на Рrecision Рlanting, където Росен Коев от Терра Глоуб се запознава отблизо с технологиите на марката и разбира защо те са лидерът в пролетната сеитба не само в САЩ, но и в Южна Америка и Австралия.

FarmProgress Show 2019 site

Прецизно и бързо с помощта на технологиите на Precision Planting – така стартират сеитбата в стопанството на Терра Глоуб.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X