Георги Видолов, Българска оризова асоциация: Децата ни ще питат защо сме били толкова глупави

Господин Видолов, приложима ли е в оризопроизводството идеята на МЗХГ за напояване от цистерни, в които земеделците да съхраняват дъждовна вода? В Нидерландия тази система работела добре, например. 

Даже не ми се коментира. Нека кажат колко ориз отглеждат в Нидерландия. Дори и да оставим настрана колко повече са валежите там. С вода в цистерни човек не може да се изкъпе, как ще напоим 150 000 дка ориз в България? Какво да кажа? На границата продават много бидони. На година даваме по няколко милиона лева само оризопроизводителите на Напоителни системи. Това са много бидони и цистерни.  

f258ff09b7fa466a408714d09b81359f L

 Едно дърво иска 80 литра вода на година. При ориза поливната норма на декар е около 4000 литра на декар. Нека смятат колко цистерни ще са ми необходими! 

В страната има изградени язовири, хидранти, напоителни канали, ние ще се връщаме назад към цистерните. Ако не функционират каналите и язовирите на Напоителни системи, оризопроизводство не може да съществува. А в България се произвежда най-качествения ориз на пазара, който спокойно задоволява вътрешното търсене и то на много поносими за потребителите цени. Никой не ни е подал един пръст за помощ. Никой не е помогнал на оризопроизводството в България, всички правителства ни пренебрегват.

 Аз не виждам какво по-важно от напоителната система в България има за финансиране. Ако земеделието все така се неглижира, ще стигнем да вадим корени от земята, за да има какво да ядем.  

Дигитализация, позеленяване… 

Добре, но не стават за ядене. България е земеделска страна. Ще доведат хората до мизерия. В оризопроизводството работят много млади хора. Без вода ще се откажат. Младите хора имат много алтернативи. Но ориз в България до 3-4 години няма да има. На пазара празно няма. Ще го внасяме отнякъде, но на каква цена? 

 Да се надяваме зимата да има повече сняг и дъжд, и Господ да е с нас, държавата като не е. Трябва да се напълнят водоемите, защото в момента са празни. Не виждат ползата да похарчат пари за напояване, за да може да има устойчиво бъдеще земеделието и хората да могат да си планират производството. Това е политически недалновидно. 

Политиците днес ги има, утре ги няма. Но нашите деца ще ни питат защо сме били толкова глупави, ние техните родители, че навсякъде има вода, а в България – няма. В България са най-добрите хидроинженери, които са правили напоителните системи на цял свят, но в държавата ни напоителна система няма да има. 

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X