Сеитбата на пшеница в Добруджа ще закъснее

Късните сеитби могат да имат предимства, ако природата позволи, ще се засеят още 1 млн.дка с жито

Настоящата стопанскагодина е една от най-успешните за последните пет години за земеделските стопани от Добруджа. Това показват официалните данни на ОД „Земеделие“ за есенните култури пшеница, ечемик и рапица. Средният добив при житото достигна 625 кг/дка – 3,5 пъти повече в сравнение с реколта`2020, когато добруджанци едва успяха да пожънат средно по 178 кг/дка. През миналото лято ечемикът беше културата, която даде известна глътка въздух на фермерите, тъй като при него добивите бяха средно по 307 кг/дка. През тази стопанска година се увеличиха както площите, така и добивите с ечемик. Заради доброто му представяне през 2020 г. през последната есенна кампания декарите нараснаха от 15 000 на 58 000. През лятото на 2021 г. тази култура се отчете средно с 576 кг/дка.

Настоящата сеитбена кампания на есенни култури коренно се различава от миналогодишната. Тогава жестоката суша принуди стопаните да изчакат да отминат горещите есенни дни и дори избраха да сеят през ноември. Това се оказа добър ход, тъй като семето не стоя в почвата близо месец без вода. Дори от Добруджанския земеделски институт признават, че са залагали пшеница до средата на ноември. През това лято точно от тези полета са пожънати добиви от 700 до 900 кг/дка, уточни проф.Иван Киряков.

В Добричка област обичайно се сеят до 1 млн.300 хил.дка зърнено-житни култури, а оптималните срокове за това изтичат на 25 октомври. По всичко личи, че стопаните ще сеят и през ноември, тъй като по официални данни към момента са засети близо 120 000 дка с пшеница и 10 800 дка с ечемик, показват данните на областната земеделска служба. Причината за забавянето са както климатичните условия през лятото и началото на есента, т.е. засушаването, което попречи на качествената подготовка на чернозема, така и последвалите валежи, които спряха сеялките да влязат в добруджанските полета. Така на практика още над 1 млн. дка с пшеница трябва да се засеят в областта.

Въпреки че всички са на „бойна нога“, проф. Киряков напомня на земеделските стопани, че предсеитбеното азотно торене не бива да се спестява. Сериозна е опасността мнозина от производителите да не могат да се снабдят с торове заради тройната цена на амониевия нитрат и настаналия дефицит. Някой от фермерите са категорични, че за да изкарат максимума от пшеницата, те няма да жалят и спестяват от необходимата й храна. Други обаче най-вероятно ще преминат към по-свито потребление на торове, което ще се отрази върху крайния резултат.

Освен това проф.Киряков съветва при по-късни ноемврийски сеитби, да се съблюдават по-високи посевни норми. „Производителите трябва много внимателно да проверят сертификатите на семената, тъй като различните сортове пшеница имат различна кълняемост“, уточни още професорът. Той изтъкна, че през това лято в Добруджа е пожънато зърно с високо качество. Стопаните са установили, че са прибрали семена с висока абсолютна маса – с тегло до 48 грама на 1000 семена. Обичайно този показател е между 38-41 г/1000 семена. Проф.Киряков предупреди още, че „пшеницата се сее с брой кълняеми семена, а не на килограм“.

Освен това по-късните сеитби при по-хладно време ще решат от само себе си проблемите с неприятелите по житните култури, най-вече въшки и мухи. В същото време влажната почва улесни самата сеитба, дружното поникване на посевите и по-доброто им изравняване още в началото.

Освен че стопираха жътвената кампания, дъждовете възпрепятстваха окончателното прибиране на царевицата. Към средата на октомври от близо 940 000 дка с техническата култура остават да се ожънат още 70 000 дка. Средният добив до момента е 745 кг/дка, а общото количество зърно, произведено в Добруджа възлиза на близо 647 000 тона. Реколтата от маслодаен слънчоглед е прибрана. От малко над 686 000 дка са пожънати средно по 285 кг/дка, т.е. в складовете са влезли близо 196 000 тона зърно.

През 2018 г. в Добричка област са отчетени най-високи добиви от двете пролетни култури за последните 5 години. Царевицата е дала средно 816 кг/дка, а слънчогледът – 301 кг/дка. При пшеницата и ечемика рекордите са поставени през настоящата стопанска година.

И отново на дневен ред идва така дългоочакваната и отдавна спрягана рента в Добруджа. Собствениците на земя очакват поне двойно по-високи плащания в сравнение с миналата година, когато земеделците успяха да изплатят в зависимост от сключените договори от 30-50 до 70 лв./дка.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X