Ще постави ли Добруджа рекорд при изплащането на рентите?

Земеделските стопани започнаха разчистването на сметките със собствениците на земя, средно рентата се движи около и над 100 лв./дка

Всеизвестна „тайна“ е, че собствениците на земя в Добруджа получават през последните десетина години най-високи ренти в страната. Обяснимо е – черноземът ражда, грижите за земята се отплащат, а добивите са едни от най-високите в страната. Изключение имаше през тежката и суха 2020 г., когато изпепелената земя не можа да роди и добруджанските стопани само разчистваха полетата без да приберат добиви. Лятото на 2020 г. донесе невиждано ниски резултати от пшеница – средно 178 кг/дка. Респективно това доведе и до рекордно ниски ренти в Добричка област.

Изплащането на сумите на собствениците на земя винаги е съпроводено с известно социално напрежение в Добричка област. Всеки смята, изчислява, брои, но рядко се стига до обективен поглед, обхващащ всички фактори в даденото уравнение. Най-просто казано, рентата е резултат от получената продукция. Какво ще получат обаче арендодателите, зависи и от вида на сключения договор, в който са посочени или твърди суми, или процент /обикновено около 30 %/ от реализираните добиви от основните полски култури.

В момента в Добруджа вече се изплащат рентите. Обичайно до края на ноември – средата на декември сметките са „изчистени“. Сумите в различните общини са различни, показва проучване. В най-голямата земеделска кооперация в община Балчик вече дават по 120 лв./дка. В съседен земеделски кооператив са изчислили, че собствениците на земя трябва да получат по 100 лв./дка. Очертава се в Добричка област рентата да варира от 90 до 110, максимум 120 лв./дка. Тези нива ще надскочат досегашните суми, изплащани в Златна Добруджа. От 2014 г. насам средната рента в областта е била над 80 лв./дка, като в отделни години е скачала над 90 лв./дка. За последните 7 години най-високи са били цените за аренда на земя в община Балчик. Земеделските стопани там са изплащали през различните стопански сезони от 93 до 102 лв./дка, посочват статистическите данни.

Високите ренти радват собствениците на земя, но какво се крие зад тези рекордни суми? Факт е, че те са породени от добрата зърнена реколта, с която природата и усилията на земеделските стопани бяха увенчани. Близо 750 000 тона зърно от пшеница ожънаха производителите в Добричка област при среден добив от 625 кг/дка – невиждан за последните години резултат. Веднага след жътвата започна бавният ход на цените на зърното нагоре. До тук добре, но какво последва? Не толкова бавен скок на всички консумативи за земеделското производство. Най-видимо беше увеличението в цените на торовете, които към момента отчитат над 150 % ръст. Към това трябва да прибавим новите цени на горивата, нови работни заплати. На практика наред с високите добиви и високите цени на зърното никой не си прави труда да отчете по-високите разходи за производство, коментира председателят на НАЗ Костадин Костадинов. Още повече, че оскъпяването идва след тежката 2020 г., в която се натрупаха загуби, кредити, задължения, неизчистени сметки. Изчистването им ще отнеме най-малко две години, допълва още зърнопроизводителят.

В същото време, за да бъдат конкурентноспособни и да изведат производството на печалба, земеделските стопани трябва да заделят средства за инвестиции. В условията на инфлация и натрупани задължения това ще става все по-трудно, почти невъзможно. Няма как да се изплатят високи ренти на всяка цена, а в същото време да стопанството или кооперацията да останат на загуба, посочва още Костадинов.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X