Ще ядем ли домати по 5 лева за Коледа?

Има голяма вероятност и тази зима за големите празници качествените български домати да достигат до потребителите на цени около 5 лева за килограм. Това прогнозират производители от Пазарджишко, като обясняват, че са притиснати в ъгъла от огромното увеличение на разходите си, най-вече за електричество, горива и топливо. Не остана човек в България, който да не е разбрал, че тази година те се увеличиха главоломно, което оскъпява всички дейности, зависими от тях, включително производството на зеленчуци, особено ако са в отопляеми оранжерии.

Прогнозираното от земеделци поскъпване всъщност вече е в ход, макар цените да са все още далече от очакваните 5 лева. На Пазара на производителя в близкото до Пазарджик село Огняново доматите се предлагат по 2,50 лева на едро (последните данни са от 3 ноември). За сравнение – съвсем доскоро търговците на дребно ги продаваха по около 1,50-1,80 за килограм. Цената на Новата борса в Бургас за червени домати е 1,80-2,40, но пък розовите вече за по 2,60-3,20 лева. В Първенец, Пловдивско – регион със слава на градинарски рай, цената за червените домати е 1,50 до 2,30 лева, а за розовите – 2-2,50 лева. А на тържище „Слатина-Булгарплод“ в столицата домати може да се купят на едро срещу 1 до 1,90 лева, като само от тази борса коректно отбелязват, че се предлагат и вносни от Гърция, Турция, Сърбия, Полша, Македония и Албания.

Именно в това е другият голям проблем на зеленчукопроизводителите у нас. В момента пазарите се заливат с внос на безценица, докато българското гние по складовете в очакване на реализация. Земеделци за пореден път отбелязват, че виждат в това христоматиен пример за дъмпинг, срещу който държавата не прави нищо ефективно. Въпреки че проблемът е от години и въпреки, че същата тази държава се издържа от налозите на българските, а не на чуждестранните производители.

В някои от изброените страни продукцията излиза с по-ниска себестойност заради топлия климат и отглеждането без нужда от отопление, а то в момента е може би най-голямото перо в харчовете за една оранжерия у нас. През декември 2020 година пелетите са стрували 400-460 лева а тон, сега са 600 лева и трудно се намират. А в студените дни котлите на отоплителните инсталации в оранжериите поглъщат по 170-200 кг на час.

Не по-маловажен е и въпросът, че често от държави извън ЕС се внасят плодове и зеленчуци с недоказан произход, за които няма сигурност дали са безопасни за потребителя, тъй като не се знае с какво са торени и пръскани. Воден от стремежа да му е евтино обаче българинът често посяга именно към тези продукти. И разчита на продавача да си признае, че зарзаватът в магазина му е албански, а това недели се случва често.

С подобна прогноза за цените на доматите излязоха преди дни и експерти от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, които съобщиха, че в следващите 1-2 месеца цените се очаква да бъдат с около 10% над средномесечните за последните 5 години. Прогнозата се отнася за целия европейски пазар, като през септември и октомври са регистрирани цени, по-високи с 20-25% от средномесечните за 5 години. Анализаторите също обясняват това с хладното време и повишаването на енергийните разходи.

А на борсите у нас червена стрелка нагоре може да се види и при доста от другите сезонни земеделски стоки – краставици, корнишони, картофи, круши, зеле, червени и зелени чушки, тиквички, патладжан, кромид. След по-малко от 2 месеца ще разберем кои от тях ще ни струват по 5 лева за килограм през зимата.

Междувременно друга прогноза от лятото на тази година вече се сбъдна – хлябът в различните региони на страната поскъпна с 25-30% и вече е над 1,50 лева за самун от 650 грама, при пилешкото също има подобна промяна, а яйцата от 20 стотинки за брой вече станаха 28-30.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X