Цени на зърното: един пазарен шок следва друг – накъде отива това?

Тази година глобалното предлагане на зърно е малко. И става все по-малко. Русия току-що ревизира доклада си за реколтата в посока надолу. Все повече страни регулират износа на зърно, а и транспортната логистика е или масово нарушена, или напълно прекъсната. Важни суровини и средства за производство – като пестициди или чипове за селскостопански машини и трактори – често вече не могат да бъдат доставени, защото (не) идват от Китай.

Освен това: транспортните разходи са изключително високи, така че транспортът на зърно и други храни също е неикономичен. Липсват и шофьори на камиони за селскостопански транспорт. За фермерите разходите експлодират и изяждат високите приходи от зърно и храни. Освен това поради пандемията почти навсякъде има недостиг на работници – включително и в селскостопанския сектор. Глобалните цени на храните са на най-високото си ниво от 10 години, съобщава ФАО, и продължават да се покачват. Глобалната инфлация е по-висока, отколкото е била от 40 години.

Но това не е всичко. Тежката енергийна криза не само оскъпява производството във всички важни икономически сектори. Това също прави производството на азотни торове неикономично. Заводите за торове съкращават производството или напълно спират производството.

И това има последствия за следващата реколта: защото без тор добивите от всички важни видове зърно ще бъдат значително по-ниски. В Германия добивите от органично зърно – където не се използват минерални торове – са само наполовина  от тези на конвенционалните фермери. Между другото, същите проблеми съществуват и при все по-оскъдната растителна защита на културите. Все повече анализатори се опасяват, че глобалният недостиг на храна и глад може да са резултатът от тази политика.

И за да стане още по-трудно: Русия и Украйна в момента отчитат значително по-малко засети площи от есенници поради продължителната суша.

Купувайте пшеница – без значение каква е цената? – все още има недостиг

Миналата седмица цените на зърното се покачиха до нови исторически рекорди. Цената на пшеницата се търгуваше на моменти много близо до 300 евро. Въпреки изключително високите цени, международното търсене не показва признаци на забавяне. Напротив: Египет закупи 540 000 черноморска пшеница миналата седмица, която трябва да бъде доставена през декември. Договорената цена също продължава да нараства до 364,26 USD за тон, включително C&F.

Саудитска Арабия също закупи 1,27 милиона тона пшеница на международния пазар миналата седмица. Цената беше договорена на 377,54 USD за тон, включително C&F за доставки от февруари до март.

На европейския единен пазар търговията и транспортът са силно ограничени от големи логистични проблеми с товарните превози на камиони, съобщават все повече дилъри и анализатори. Много високите цени (все още) възпират някои от мелничарите и производителите на фуражи да купуват, съобщава търговец. Но няма да стане по-добре и който не купи сега, вероятно ще трябва да плати повече по-късно.

Миналата седмица чухме от Франция, че сеитбата на зимните зърнени култури протича при относително добри условия. FranceAgriMer съобщи, че до 25 октомври 61% от сеитбата е била завършена, в сравнение с 63% през предходната година.

В Черноморския регион обаче постоянната липса на валежи е причина за  нарастваща загриженост на фермерите и международните анализатори. Засегнати са както Русия, така и Украйна. Досега и двете страни са обработвали значително по-малко земя със зимна пшеница от планираното. Това означава: следващата реколта ще се свие.

Цените на зърното достигнаха нови върхове миналата седмица

Декемврийската пшеница беше търгувана на европейския фючърсен пазар миналия петък при 288 евро за тон – това е с около 3 евро повече от предходната седмица, но малко по-малко от предишния ценови рекорд от 293 евро миналия вторник. Следващата мартенска дата през 2022 г. беше котирана на 283 евро – това е увеличение от 4 евро. За реколтата от пшеница през 2022 г. в момента на фючърсния пазар се котират цени от 250 евро. Това е надценка от 4 евро спрямо предходната седмица.

На пазара на едро и пристанището за износ в Хамбург хлебната пшеница се търгува по 295 евро за тон в петък – това е с 11 евро повече от предходната седмица и със 7 евро повече, отколкото на фючърсния пазар. В Хамбург се предлагаха 299 евро за тон за доставка до декември.

Цените на фуражния ечемик в Хамбург в петък бяха 266 евро за тон – с 11 евро по-високи от предходната седмица. За ръж търговците в Хамбург предлагаха 265 евро за тон – надценка от 11 евро спрямо предходната седмица. И цените на овеса също растат и се покачват: в петък до 250 евро за тон.

На най-важния френски пазар на едро и експортно пристанище Руан хлебната пшеница беше котирана в петък на 282 евро за тон – увеличение на цената с 5 евро в сравнение с предходната седмица, но с 3 евро под най-високата цена от предходния ден. Цените на FOB за износ за трети страни в Руан бяха 335 евро за тон.

Фуражният ечемик е доставен в Руан за 256 евро за тон – това е с 4 евро повече от предходната седмица и с 3 евро по-малко от предния ден.

В понеделник цените на пшеницата първоначално ще продължат да се покачват на европейския фючърсен пазар. Причината е по-твърдата предпазарна търговия в САЩ. Водещата декемврийска пшеница се търгува на фючърсния пазар в Париж около обяд с премия от малко под 0,50 евро, малко над границата от 288 евро за тон.

Agrarheute.com

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X