Не оставяйте болни клони да презимуват

Бактерията причиняваща бактериален пригор по костилковите видове – Pseudomonassyrringaepv. Syringaeпрезимува в раковите образувания върху заразените стcбла, клонки, клони, пъпки. През пролетта бактериалните клетки се разсейват от дъжда и по време на цъфтежа заразяват цветовете и младите листенца. По-късно при засушаване и затопляне на времето бактерията преминава в „спяща” фаза и така остава върху заразените части до листопада.През есента по време на листопада отново се активира и причинява заразявания главно през листните отпечатъци, рани, нанесени от резитба, вредители и измръзване.

Болестта се ограничава с резитба

За ограничаване разпространението на болестта се препоръчва изкореняване и унищожаване на изсъхнали дървета, а така също и изрязване до здраво на изсъхналите клони и клонки. Резитбата се прави още през летните месеци, непосредствено след беритбата, когато защитните сили на растенията са по-големи, а патогенът е с по-слаба активност. Раните от резитбата се замазват с блажна боя с добавка на меден сулфат (син камък). Инструментите за резитба се обеззаразяват с натриев хипохлорид (белина), разреден с вода в съотношение 1:4 или спирт за горене без разреждане.

За предпазване от заразяване се провеждат две пръскания с медни фунгициди – през есента по време на листопада и рано през пролетта преди разпукване на пъпките.

ВАЖНО!

Не поставяйте сами диагноза. Бактериалният пригор по костилковите видове може да бъде идентифициран само в специализирана лаборатория.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X