Ръстът на цените на торовете и енергоносителите превишава два пъти цените на селскостопанските продукти

Според Централната статистическа служба (CSO) на Ирландия през последните 12 месеца в селскостопанския сектор са регистрирани значителни промени в цените – както за суровините, така и за продуктите, съобщава Agriland.ie. 

Агенцията публикува индекси на цените на селскостопанските продукти за септември 2021 г., които показват следните увеличения на цените от септември 2020 г.:

– за торове – с 31,3%;

– за енергийни ресурси – с 22,2%;

– за селскостопански продукти – с 11.6%.

Значителното увеличение на цените на едрия рогат добитък и млякото доведе до повишаване на индекса на цените на продуктите.

Анализаторът Антъни Доусън коментира статистиката:

“ Днешното издание на индексите на селскостопанските цени показва, че през последните 12 месеца Ирландия е претърпяла значителни промени в цените както на суровините, така и на селскостопанските продукти. Цените на торовете и енергията са претърпели най-съществени промени, като са се увеличили съответно с 31,3% и 22,2% на годишна база .

Въпреки това по отношение на обема на производството, ръстът е бил:

  • Говеда + 16%
  • Овце + 15,3%
  • Цени на млякото + 15,8%.

Това увеличение на индексите на цените на суровините и продуктите през последната календарна година означава, че условията на търговия през септември 2021 г. остават близо до септември 2020 г.

Според CSB индексът на селскостопанските цени се е повишил с 11,6% през годината. Спрямо август 2021 г. цената на продуктите се повишава с 2,6%.

За същия период индексът на селскостопанските цени се е увеличил с 1,4%, така че крайният индекс на търговските условия за този период се е увеличил с 1,2%.

На годишна база индексът на селскостопанските цени през септември 2021 г. е нараствал с 11,9% спрямо септември 2020 г.


Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X