Десетте принципа на пчеларя

Избрани глави от „Ръководство по рационално пчеларство“

Инж. Георги Русимов
ЧЕТВЪРТИ ПРИНЦИП
Прилагай най-новите технологии и методи, но помни хралупата и инстинктите на пчелите!
Съществуват множество теоретически и практически постановки по този въпрос. Често пъти те са диаметрално противоположни и взаимно изключващи се. Основните проблеми, които се решават чрез съответните методи и технологии, са следните:

  • Осигуряване на подходящ микроклимат – температура, вентилация, влажност.
  • Осигуряване на оптимален обем за живот и развитие на пчелното семейство.
  • Избор на подходяща конструкция на пчелното жилище.
  1. Осигуряване на подходящ микроклимат – температура, вентилация, влажност
    Микроклиматът в пчелното жилище е от изключително значение за правилното развитие на семейството като единен биологичен организъм. Освен това той пряко влияе и върху жизнените функции и здравословното състояние на отделните пчелни индивиди в различните фази от тяхното развитие (яйце, личинка, какавида, възрастно насекомо). Микроклиматът влияе на разхода на въглехидратна храна, а в крайна сметка и на добива от пчелното семейство. Основните параметри, характеризиращи микроклимата, са следните:
    ТЕМПЕРАТУРА
    Този параметър осигурява всички жизнени функции, когато е в строго определени граници. Диапазонът на тези граници не е голям. Така например под 8⁰C пчелният организъм се вцепенява и функционира в режим на максимални икономии. Пилото се развива при температура между 34⁰C и 35⁰C и всяко отклонение от тези граници е фатално. При температура над 40⁰C пчелите напускат кошера. С една дума топлинният режим е жизнено важен. За щастие, в своята еволюция от милиони години, пчелите са изработили съответен регулиращ механизъм за осигуряване на необходимата температура.
    Основен елемент от този механизъм е пчелното кълбо. Това е природен феномен, изграден на принципите на физиката и биологията. Този механизъм е абсолютен и валиден за всички условия и случаи, и при внимателно пчеларстване (без груби грешки и намеса от страна на пчеларя) е автоматичен и безотказен. Живата материя се подчинява и приспособява към законите на неживата материя, а именно:
    А) Генерирането на топлина (енергия) в кълбото не е за сметка на „перпетум мобиле“, а на превръщането от една форма в друга. Енергията на въглехидратната храна преминава в топлинна енергия. Това всъщност е първият закон на термодинамиката – закона за запазване на енергията и преминаването й от един вид в друг.
    Б) Енергията (топлината) се движи в посока от по-високото енергийно ниво към по-ниското, в случая от по-топлата среда (центъра на кълбото) към по-студената среда – периферията на кълбото и околното пространство (Втори закон на термодинамиката).
    И понеже по този въпрос в пчеларската литература съществуват най-големи противоречия и неясноти, бих искал да се спра по-подробно на него.
    И така, в центъра на кълбото се генерира топлинна енергия, която поддържа строго определена температура, в зависимост от сезона и фазата на развитие на пчелните индивиди. Във всички случаи тя е различна от температурата на околната среда. В центъра на зимното кълбо тя е около 30⁰C, която към периферията намалява и достига до 8-10⁰C за най-външния слой. Външния слой се явява като своеобразен топлинен изолатор и като всеки топлинен изолатор не е абсолютен, т.е. 100 процентов. За съжаление той пропуска част от топлината навън, но за щастие тази част не е чак толкова голяма. Освен това, ако го нямаше този дефект на външния слой, то пчелите, които го образуват, при минусови температури на околната среда, щяха имат същата минусова температура и щяха да загинат. По този начин физичният дефект на външния слой се превръща в негов биологичен ефект.
    Природата е мъдра – в името на живота прави компромис с неприятен, но животоспасяващ разход на енергия
    От тези разсъждения можем да направим извода, че пчелите въобще нямат интерес, а оттук – желание и намерение, да затоплят пространството около кълбото. Те не затоплят целево вътрешнокошерното пространство, незаето от пчели и пило. Малкото топлина, която се излъчва от кълбото, бързо се разсейва в свободното вътрешнокошерно пространство и извън него, като разбира се, в известна степен повишава околната температура. Количеството на излъчената (изгубената) енергия е правопропорционално на околната повърхнина на кълбото и скоростта (градиента) на топлоотдаване. Скоростта зависи от температурната разлика между повърхността на кълбото и околната среда, т.е. по-голямо кълбо при по-ниски външни температури губи повече енергия и обратно (в абсолютни стойности).
    От всичко казано дотук следват няколко важни практически извода:
    Дали кошерът трябва да се стесни или разшири от гледна точка на топлинния режим няма особено значение. (Следва)
Предишна статия
Следваща статия

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини