loader image

Редуване на културите в лехите

Растенията извличат от почвата хранителни вещества, а връща продуктите на своята жизнена дейност, т.е. изтощават земята. Този процес протича на различни почвени нива. Ето защо всяка година културите се сменят, за да се намали едностранното използване на почвата. На мястото, където са отглеждани кореноплоди, ще бъдат засадени растения с повърхностни корени. А културата се връща на предишното си място не по-рано от 3 – 4 години.

Най-често срещаните редувания на културите са:

. зеле, тиква, тиквички, фасул, цвекло, моркови, копър след домати и картофи

. краставици, тиквички след зеле, репички, цвекло, лук, чесън, домати, картофи;

. чесън, лук, домати, картофи най-добре се засаждат след моркови, магданоз, целина.

Петър Кръстев

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X