„Черната жътва“ е на приключване, дъждовете и мъглите бавят работата

Прибирането на оризовата реколта, наричано от земеделците „черна жътва“, в Пазарджишко вече върви към приключване, съобщи за „Гласът на земеделеца“ Александър Миндачкин, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите. Засега от организацията не са обобщавали получените данни, но се смята, че две трети от засетите площи вече са ожънати. До края на ноември вероятно ще бъде прибрана и останалата част от реколтата, като тогава ще има яснота и дали 2021 година ще остане в статистиката с добри добиви от тази традиционна за страната ни култура.

„Дъждовете и мъглите доста забавиха работата в оризищата – сподели Александър Миндачкин. – Има дни, в които техниката не може да влезе в насажденията, мокро е, налага се да се изчака. Мъглите пък повишават влажността и крият рискове от понижаване на качеството“.

До първите дни на декември оризопроизводителите имат ангажимент да подадат данни за резултатите от стопанската година към общинските служби по земеделие. Тогава се очаква да бъдат направени обстойни анализи и да бъдат оповестена информация по темата с конкретика. Обичайните добиви при добри условия са над 500-600 кг от декар.

По данни на „Напоителни системи – клон Тополница“ това лято е подавана вода за поливане на 37 000 дка оризища. Дружеството обаче снабдява и част от Пловдивска област, а площите в Пазарджишко са около 27 000 декара. Двата региона, както и Стара Загора, са основните производители на ориз в България още от турско време. Пазарджишка област разполага с 52 000 декара оризища, от които 40 000 декара са годни за експлоатация. Те са в землищата на селата Величково, Гелеменово, Говедаре, Крали Марко, Мало Конаре, Пищигово, Черногорово, Юнаците и Ковачево.

Оризът е специфична култура, която се отглежда под вода. Топлолюбив е, но не понася добре засушавания, каквито не липсваха това лято. Прибирането му започва в късна есен и е наричано „черна жътва“ заради лошото време, калната земя и много по-големите трудности в тази кампания. Зърнопроизводители неслучайно казват, че само който не е участвал в жътва на ориз, не знае колко тежка е тя. Затова и предприемачите от този земеделски сектор в последните години залагат на качествена и съвременна агротехника, а малкото останали в движение машини от времето на соца се ползват главно в така наречената „бяла жътва“ – през лятото, когато се прибират другите житни култури.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X