Danone оставя млекопроизводителите пред вратата: иска повече овесено мляко

Френската млечна компания и най-големият производител на кисело мляко в света Danone обяви, че през следващата година ще преобразува една от големите си френски фабрики за производство на „овесено мляко“. С това голямата мандра иска да обслужва пазара за бързо нарастващите млечни алтернативи. Почти 200 млекопроизводители са засегнати от плановете, съобщава френската информационна агенция AFP.

Danone обяви, че заводът във Вилекомтал-сюр-Арос (Жер) ще бъде изцяло преустроен за производство на напитки на растителна основа през следващата година. Пазарът на растителни храни се е утроил през последните седем години и „трябва да нарасне с 50% във Франция до 2025 г., докато пазарът на мляко продължава да се разпада“, обяснява подходът  групата.

Френската млечна група планира да инвестира около 43 милиона евро в своята марка Alpro за две производствени линии на последно поколение напитки на растителна основа. Основният план е да се произвежда „овесено мляко“ и в по-малка степен други заместители на напитки на базата на ориз и кокос.

Млекопроизводителите остават с празни ръце
„Данон също трябва да предложи решения на засегнатите млекопроизводители. Не можем просто да сменим производството в страната и да си дадем милостиня “, каза в четвъртък Асоциацията на френските млекопроизводители „Fédération Nationale des Producteurs de lait (FNPL)” срещу AFP, критикувайки подхода на Danone.

В началото на тази седмица френската хранителна компания обяви пред фермерите, че ще преустрои местоположението си, базирано във Вилекомтал-сюр-Арос, в департамент Жер, в място за производство на мляко заместител на Alpro през 2022 г. Фабриката с близо 160 служители в момента произвеждат кисели млека с марките Activia, Velouté и Danone с местни плодове от мляко от близо 200 млекопроизводители в региона.

През следващата есен трябва да започне преобразуването във фабрика за „заместващи напитки основно от овес за марката Alpro“ за „френския и европейския пазар“. „С този проект планираме да увеличим производствения си капацитет за UHT млечни заместители във Франция с 25 процента до 2024 г.“, обясняват подхода си от групата.

Според AFP, Danone не планира да намалява производството си на кисело мляко във Франция: „Всички количества кисело мляко от Villecomtal-sur-Arros ще бъдат прехвърлени в други места”, където също са планирани инвестиции, се казва в съобщението.

Целият регион е засегнат от смяната

млякото вече не се събира от млекопроизводителите, които в момента доставят в мандрата в Жер. С други думи:Те ще трябва да търсят нов купувач или да се откажат от производството на мляко. 
В съобщение за пресата синдикатът на FNPL подкрепя „всички млекопроизводители и работници, които са жертви на този брутален план“, казва AFP. „Тъй като затварянето на мандра в даден регион има значителни последици, които надхвърлят загубата на преки работни места, поставянето под въпрос на събирането на мляко също има сериозни последици по отношение на работните места и икономическата жизненост на региона, извън фермерите“, каза Съюзът продължава.

Редизайнът на сайта Gers също ще окаже влияние върху служителите, но групата все още не е посочила имената им. Франсоа Ейро от Danone France каза пред журналисти: „Виждаме нарастващ интерес на потребителите към растителни храни. Следователно фабриката в Жер ще бъде възстановена през есента на 2022 г. и ще произвежда първите напитки с марка Alpro от второто тримесечие на 2023 г.“.

Danone купи Alpro през 2017 г. от производителя на заместващо мляко Whitewave. По това време най-големият производител на кисело мляко в света постави невероятните 12,5 милиарда долара на масата, около 11,3 милиарда евро.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X