Търсим оптималният вариант за овощната градина

Прекомерното сгъстяване на дърветата в овощната градина, особено на силнорастящите видове и сортове, не дава положителни резултати. Към 12-15-та година те започват силно да се засенчват и се налага да се прореждат. Обикновено при засаждане на нова овощна градина се препоръчват следните схеми в зависимост от вида на растението и растежната сила на подложката.

  • Ябълки и круши на силнорастящи подложки – на равни терени при поливни условия – 7х5 м и 7х4 м, на стръмни терени на тераси – 6х4 и 5х3 м, за праскови и кайсии – 6х4, 5х5м .
  • Ябълки и круши на среднорастящи подложки – 6х4, 5х4 м, ябълки на слаборастящи подложки с обикновена формировка – 4х3, 5х2 м.
  • Ако ябълките и крушите се отглеждат палметно, засаждането е по-гъсто 4х2, 5х3 м – на среднорастящи подложки, и 5х1,5 и 4х1 – на слаборастящи подложки.

Повечето овощари се увличат по свръхсгъстени градини на слаборастящи подложки. Следва обаче да се знае, че сгъстяването не бива да е повече от 0,5-1 м в реда и 3-4 м в междуредията При по-тесни междуредия силно се влошава осветлението и в тях е невъзможно отглеждането на други култури. В по-северните райони схемата за засаждане при семковите трябва да е 5х4, 4х3, за костилковите -3,5х2,5, 3х2 м.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X