Зърнопроизводители: Управниците да чуят земеделеца преди важните за сектора решения

Хората от новата власт трябва да чуят гласа на земеделеца, преди да вземат важните решения за агросектора. Това е мнението на Александър Миндачкин, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Пазарджик, която е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в България. Повод да го потърсим станаха дискусиите по темата за земеделието, предизвикали бурни обсъждания и дори настроения за протести с блокади на столицата с трактори. Крайна реакция, на която фермерите са способни, както вече ни е известно.

Александър Миндачкин също споделя донякъде тези тревоги, но смята, че е рано за крайности.

„Мисля, че засега доста общи неща чухме. Има и някои, които са обезпокоителни, наистина. Но мисля, че трябва да изчакаме. Още е рано за чак толкова крайни решения, протести и така нататък. Трябва малко повече конкретика да научим и тогава да решим как да реагираме. Настроенията за протести са с малко повече емоция отколкото трябва“.

Най-сериозно напрежение предизвика мнението на Кирил Петков, че ферми с над 15 000 декара нямат нужда от субсидии.

Припомняме изявлението на Петков:

„Другото нещо, което е много важно за нас и това вече ще влезе в конкретните мерки… Субсидиите в момента – ние също вярваме, че нещо, което работи, не трябва да се разтурва, но също така вярваме, че на ферми с над 15 000 декара не им трябват тези субсидии, те ако са стигнали на над 15 000 декара, те са вече конкурентни. И както Вие казахте, не за да ги лимитираме или да ги сочим с пръст, а за да пренасочим тези средства в другите сектори, където наистина добавената стойност ще бъде много по-голяма“ – заяви Петков, като допълни, че в момента „субсидираме хляба на Египет“,цитирам.

„Ние отдавна имаме решение по този въпрос в нашата асоциация – ние сме против таваните. Това беше непремерено изказване. Надявам се че нещата по този въпрос ще се преосмислят, когато започнат обсъждания в конкретика“ – коментира Александър Миндачкин, но отбелязва, че определено има обезпокоителни неща, по които трябва да се помисли.

Той припомни, че като браншова организация винаги са помагали на управляващите с разумни предложения в подкрепа на агросектора. Вероятно сега също ще излязат със свое становище и се надяват то да бъде взето предвид при евентуални промени. По думите му, за други решения може да се мисли, когато вече нещата са изяснени и се види, че не съответстват на интересите на земеделците. Иначе казано – когато бъде сформирано правителство и имаме ръководство на Министерството на земеделието.

„Защото в крайна сметка разговорите, които се водят в момента, не означават нищо, докато не бъдат „облечени“ във власт – допълва зърнопроизводителят. – Тоест, трябва да има правителство, трябва да има министър на земеделието, хора, с които ние ще кореспондираме и тогава да отстояваме позициите, си, ако се налага“.

Негови колеги, пожелали да не цитираме имената им, считат, че повече от участниците в разговорите за българското земеделие са били тотално неподготвени и така са сътворили поредния скандал и поредните призиви за протести. Съветът на хора от агросектора: няма човек, който да знае всичко, но и не бива хората на отговорни постове да се изказват по теми, от които засега, изглежда, са далече. Вместо това е добре да се доверят на експерти в земеделието, особено при вземането на важни за сектора решения. Иначе има опасност първо „да си разтурим къщата, а после да строим нова от основи“. И това няма да е добър вариант за никого.

Припомняме, че по-рано днес от НАЗ се разграничиха от твърденията, че зърнопрпоизводители са в готовност за протести (още по темата вижте тук: https://zemedeleca.bg/2021/11/26/%d0%bd%d0%b0%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5/). От асоциацията възнамеряват по-скоро да инициират срещи с представители на партии, за да представят истинските проблеми в сектора и да се търсят полезни за сектора решения.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X