Фондът на фондовете подписа договор с Fibank за отпускане на кредити в селските райони

Очаква се общата сума на заемите по финансовия инструмент да надвиши 70 млн. лв.

Фонд на фондовете сключи договор с Първа инвестиционна банка (Fibank) за управлението на финансов инструмент „Финансиране в селските райони“. Подписването се състоя в Министерството на земеделието, храните и горите, в присъствието на заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на ПРСР Георги Събев и представителите на двете финансови институции Никола Бакалов, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Fibank, Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонд на фондовете, Надя Кошинска, член на Управителния съвет и директор на дирекция „Банкиране на МСП“ в ПИБ, Камен Славов, член на Съвета на директорите на Фонд на фондовете.

Средствата по инструмента са осигурени от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР), чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и са в размер на 38 млн. лева. Очаква се към публичния ресурс избраната от Фонда на фондовете финансова институция да добави още толкова частен капитал, с което общата сума на заемите да надхвърли 70 млн. лева.

Инструментът е насочен към земеделски производители и малки и средни предприятия, развиващи бизнес в селските райони, които ще имат възможност да се възползват от финансиране по инструмента до 31 декември 2023 г.

Кредитите ще се предоставят за земеделски и неземеделски дейности в селските райони за повишаване конкурентоспособността на селскостопанския сектор, както и за насърчаване на социалното приобщаване и подкрепата за устойчиво развитие на земеделските стопанства.

Инструментът ще обхване както нови самостоятелни инвестиции, така и кредити за съфинансиране на проекти, подкрепени с безвъзмездни средства със следните характеристики на финансирането:

  • нисколихвени кредити в евро или лева при облекчени условия за инвестиционни цели и за оборотни средства, които допълват инвестицията и са свързани с нея;
  • размер на кредитите за инвестиция до 2 млн. лева. Допълващо оборотно финансиране до по-високата от следните стойности: 30% от общата инвестиция към съответния краен получател или 391 166 лева, при спазване на изискванията и ограниченията за държавна помощ;
  • срок на погасяване до 10 години;
  • ниски лихви на финансирането, като върху средствата от ПРСР няма да се начислява лихва и такса управление;
  • ниско изискване за самоучастие на краен получател.

След подписването, предстои структурирането на продукта по инструмент „Финансиране в селските райони“ от страна на Първа инвестиционна банка и старт на активното му предлагане към крайни получатели.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X