Отглеждането на коноп в Германия на рекордно ниво: струва ли си?

През последните 7 години площите под отглеждане на индустриален коноп в Германия са се увеличили петнадесет пъти. Само от 2020 до 2021 г. отглеждането на коноп е нараснало с 20 процента.

В сравнение с други култури и т. нар. „търговски култури“, площта в Германия, заета с промишлен коноп, е незначителна – 6 443 хектара. В момента с коноп се занимават почти 900 фермери – значителна част от тях са био фермери.

Заради опияняващия ефект на цветовете му, отглеждането на „Cannabis sativa“, което е ботаническото име на конопа, е забранено в Германия между 1982 и 1996 г. Индустриалният коноп е разрешен да се отглежда отново едва от 1996 г. Въпреки това, изискванията за отглеждане са много високи. В Германия са разрешени само сортове коноп със съдържание на THC под 0,2 процента.

THC е съкращението за психоактивната съставка тетрахидроканабинол. Тя е отговорня за опияняващия ефект. Разновидностите на индустриалния коноп, одобрени в Германия, не са подходящи за производство на марихуана или хашиш.

Кой има право да отглежда коноп в Германия, е ясно регламентирано от закона. Например, отглеждането на индустриален коноп е разрешено само на компании в селскостопанския сектор, които според закона имат застраховка за пенсия като земеделски производители (ALG) и всъщност са фермери.

Всички други форми на земеделие, като градинарството, не могат да отглеждат коноп. Отглеждането е забранено и за частни лица.

Строги условия и строг контрол

Отглеждането на търговски коноп се контролира от Федералната агенция по земеделие и храни (BLE). За отглеждането на коноп се прилагат и разпоредбите на закона за трафик на наркотични вещества. Всеки фермер, който иска да отглежда индустриален коноп, трябва да регистрира това и да го документира изчерпателно. За целта информацията за размера на площта за отглеждане, местоположението и използвания сорт трябва да се направи във формуляр от BLE. Освен това началото на цъфтежа трябва да бъде докладвано на BLE своевременно.

След това BLE провежда контрол и вземане на проби на полето, за да измери съдържанието на THC в растенията. Прибирането на индустриален коноп може да започне само след като BLE го одобри. Предимството на конопа е: Той е относително невзискателна култура и освен това потиска добре плевелите, съобщава порталът за биологично земеделие. Очевидно конопът не предявява големи изисквания към предишната култура. Поради относително високите му нужди от хранителни вещества обаче, бобовите растения или тревната детелина са идеални.

Поради дълбоките си корени, конопът също има висока предходна реколта, казват те. Растението може да се използва по много начини: Хранителното масло се пресова от конопено семе, влакната са подходящи за производство на въжета, хартия, композитни материали, изолационни материали или текстил.

Дървесните части на конопа  могат да се рециклират – например като постелка за животни или като част от строителни и изолационни материали. „Така че конопът е идеалната култура за биологично земеделие“, убеден е порталът за биологично земеделие.

Проверете предварително дали има достатъчно (регионални) продажби

Друг е въпросът дали отглеждането наистина се отплаща за фермерите в крайна сметка. За това заинтересованите фермери трябва да се справят с регионалните възможности за продажби. Продажбата на конопените семена за производство на био конопено масло явно не е проблем, убедени са специалистите от портала Ökoland. Явно има малки регионални маслобойни, които с удоволствие приемат стоката. (В Германия)

От друга страна, търсенето на конопени семена и конопено масло нараства стабилно – особено от биологичния сектор. Поради относително високите транспортни разходи, производството на влакна си струва само ако има купувачи в непосредствена близост.

Новото правителство на Германия обаче иска ограничаване на отглеждането на канабис на закрито за медицински цели.  Такива растения са осветени между 12 и 24 часа на ден, а температурата и влажността трябва да останат постоянни, показва текущо проучване в списание Nature, което сочи отрицателния климатичен баланс при отглеждането на коноп на закрито. Отглеждането на закрито отделя между 2,2 и 5,2 тона CO2 еквиваленти на килограм коноп. Карането на кола за една година отделя около два тона CO2.

Друго проучване от 2012 г. стигна до много подобно заключение. То изчисли 4 тона CO2 на килограм канабис.

Университет Хоенхайм: Конопът е суперхрана – цени като соята

Учените от UNI Hohenheim, от друга страна, виждат конопа като нова суперхрана. „Семената съдържат до 25 процента протеин, чийто състав е подобен на този на яйчния белтък. Той съдържа всички незаменими аминокиселини и поради това има висока биологична стойност “, казва Фору Хаджехей от работната група за системи за култивиране и моделиране, описвайки предимствата на конопения протеин.

„Също така е лесен за смилане и има желана, дъвчаща, подобна на месо текстура, която кара устата ви да се чувства така, сякаш дъвчете месо.“ Но не всеки вид коноп е подходящ за всеки продукт. Изследователите от университета в Хоенхайм в момента тестват около 20 разновидности. Те работят с един от големите доставчици на коноп в Европа.

 Това е „Die Signature Products GmbH“, която също така организира сътрудничеството със земеделски производители, регионални преработватели, представители на гастрономията и търговията на дребно с храни в Баден-Вюртемберг. Компанията вече доставя на големи клиенти конопени семена и конопени протеини.

Смята се, че повечето продукти, които в момента все още се произвеждат от соев или грахов протеин, могат в бъдеще да бъдат направени от устойчиво и регионално произведени конопени протеини. Тъй като цената е приблизително сравнима с тази на соята, Флориан Пихлмайер, управляващ директор на Signature Products GmbH, вижда светло бъдеще за устойчивото растение.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X