Слънчевите панели и водните канали могат да работят заедно в Калифорния

Слънчевите канали спестяват вода, създават енергия и защитават природните земи едновременно.

Калифорния има около 4000 мили канали, които транспортират чиста вода в целия щат. Нови изследвания показват, че тези канали могат да направят много повече от това да доставят на жителите на Калифорния питейна вода – в съчетание със слънчеви панели, тези канали могат също да бъдат начин както за генериране на слънчева енергия, така и за пестене на вода.

Това ново проучване представя анализ от изследователи от Калифорнийския университет Мерсед и Калифорнийския университет Санта Круз, който определя количествено икономическата осъществимост на изграждането на система за „слънчев канал“ в щата.
Водната система на Калифорния е една от най-големите в света и осигурява критични водни ресурси на над 27 милиона души. Бранди Маккуин, постдокторант в UC Santa Cruz и водещ автор на изследването, установи, че засенчването на каналите би довело до намаляване на изпарението на водата, нещо като да държите чашата си с вода под сянка, вместо на открито. в горещ летен ден предотвратява изпарението от кражба на глътки. Поставянето на слънчеви панели, които да действат като чадър на канал, е това, което прави двойния удар на слънчевия канал.

„Можем да спестим над 63 милиарда галона вода годишно“, казва тя. „Това би било сравнимо с количеството, необходимо за напояване на 50 000 акра земеделска земя или за посрещане на жилищните нужди от вода на над 2 милиона души. Водата е от особено важно значение за Калифорния, щат, който редовно страда от суша.

Така че защо не покрием вече водните си канали? Майкъл Кипарски, директор на Wheeler Water Institute в Юридическия факултет на Калифорнийския университет в Бъркли, който не е участвал в проучването, казва, че докато спестяванията на вода от слънчевите канали може да звучат наистина страхотно, те са скромни, като се има предвид мащаба на проекта. „Водата може да не е достатъчен мотиватор, за да наклоним везните, за да направим това за целия щат“, казва той.

Освен просто охлаждане на канали, тези слънчеви панели могат да поемат много енергия от откритата слънчева светлина. Въпреки че анализът не измерва колко капацитет биха имали тези слънчеви панели, Маккуин изчислява, че ще бъде около 13 гигавата или „половината от предвидения нов капацитет, необходим до 2030 г. за постигане на целите за декарбонизация на държавата ” С този вид електричество има възможност поливните помпи с дизелови двигатели, които влияят на качеството на въздуха, да бъдат заменени.

Кипарски намира за интригуваща идеята за обвързване на производството на електроенергия с водната система, която използва огромно количество електроенергия. „Харесва ми идеята да направим нещата вътрешно възобновяеми“, казва той.

Водните растения също поразяват каналите и могат да спрат водния поток, но изследователите установиха, че чреззасенчване и намаляване на слънчевата светлина  намалява количеството на растежа на водните растения. Маккуин казва, че предотвратяването на растежа на плевелите също би облекчило натоварването за понякога скъпа механична и химическа поддръжка на водните пътища.

Въпреки че това проучване е „упражнение за моделиране“, за да покаже потенциала на тази идея, Маккуин се надява, че този анализ ще вдъхнови комуналните услуги, както и държавните и федералните агенции, да го тестват на реалните водни пътища. Засега единствените тестови случаи на окачени слънчеви панели са в Индия. В град Гуджарат слънчева електроцентрала на върха на канала струва над 18 милиона долара през 2015 г., но е спестила 16 хектара земя и трилиони галони вода. На други места, където течащата вода не е от решаващо значение, плаващи слънчеви панели са инсталирани на резервоари и езера по целия свят на места като Япония и Индонезия.

Поставянето на слънчеви панели над съществуващите канали също може да запази земеделската земя, която често се планира за понякога скъпи или екологично разрушителни слънчеви панели.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X