Екшън план за оцеляване: Свиневъди доставят месо на адрес в цяла България

Фермери изпратиха призив до общини и Националното им сдружение с молба за съдействие

Свиневъди са в готовност да изпълняват доставки на адреси в цялата страна в навечерието на празниците само за 4,80 лева на килограм. Това става ясно от писмо до Националното сдружение на общините в България, както и до местните власти. То е изпратено от Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекс в русенското село Голямо Враново. Инициаторите молят кметовете да изготвят списъци на желаещите, за да може заявките да бъдат изпълнени по-бързо и с по-малко разходи. Подчертават, че така ще се избегне посредничеството на търговски вериги, което оскъпява месото за потребителя.

„Спасението на българското свиневъдство е и във Вашите ръце! Изправени сме пред масови фалити и пред угрозата да оставим хиляди хора на улицата, без работа. За да можем да спасим българското свиневъдство и за да могат гражданите на нашата родина да консумират истинско и здравословно месо, ви умоляваме да уведомите всички жители на вашата община, че ние, свиневъдите на България, сме в състояние да доставим до всяка точка на страната българско свинско трупно месо на цени от 4,80 лв. с ДДС на килограм. Нека кметовете на населените места изготвят списъци на желаещите граждани“ – гласи апелът.

От „Гласът на земеделеца“ потърсихме автора на писмото Вихрен Димитров, който поясни, че не само предприятието, което той управлява, но и други свиневъдни стопанства ще изпълняват заявките – целта е да се помогне на повече от тях, за да оцелее браншът.

На въпрос какво е провокирало необичайната мярка, изглеждаща като зов за помощ, Димитров обясни:

„Какво ни провокира ли? Ние бяхме решили и протести да проведем, но в последния момент решихме, че не е добре точно по време на изборите да тормозим българския народ. Но ситуацията в свиневъдството не е никак добра. Цените са много ниски. Продаваме под себестойност а цените на зърното и фуражите, които формират над 70% от цената, са много високи. До 500-600 лева достигна цената на тон зърно, миналата година беше 250. Ние всички търпим огромни загуби! Някои хора вече обмислят да си затварят фермите, много фирми сме буквално пред фалит!“.

Димитров поясни, че засега няма напълно затворени свиневъдни стопанства, но немалко от тях намаляват драстично поголовието. Такава стъпка предприемат и големи свинекомплекси, те също не издържат на неимоверното натоварване.

„Същевременно при свинското месо има свръхпроизводство и целият Европейски съюз е залят, буквално е залят с евтино месо – допълва предприемачът. – Което не знам дали по рафтовете във веригите си личи. Но на едро цените са много зле! Ние продаваме под себестойност, пак казвам. Затова предприехме тази стъпка. С колегите се консултирахме, писахме писма до министър Бозуков, той обеща да ни се изплатят едни пари, които ни дължат за хуманно отношение. Но понеже няма нов бюджет, първо той трябва да се приеме, което може да се случи чак през януари. А дотогава? Продължаваме да продаваме на загуба. Ако един килограм ни излиза по 2,25 лева, ние го реализираме под 2 лева! Ако продаваш по 4000-5000 прасета на месец, както е при нас, а има и по-големи ферми, това са огромни загуби! Затова искаме да продаваме директно на хората по села и паланки, за да може някак да оцелеем“.

Димитров пояснява, че зад писмото застават и други членове на Асоциацията на свеневъдите, както и на друга браншова организация, също на свиневъди, като двете формации са се обединили и са се разбрали да работят заедно. Мъжът е изпратил писмата до НСОРБ и общините, но заявките ще се изпълняват от различни ферми, за да може повече от тях да получат шанса да си помогнат в трудния момент. Обединени са и в мнението си, че веднага щом се сформира нова Комисия по земеделие в Народното събрание ще искат среща, за да обсъдят как може да се намери трайно решение за сектора и да се избегнат сериозни загуби.

„Искам горещо да благодаря на кметовете, които вече се отзоваха. Общо взето, ние ще си разпределим заявките по райони, за да е по-лесно да ги изпълним. Те ще са по-евтини и за потребителя, а така ние ще вдигнем малко доставната цена – иначе маржът остава за веригите. Реализираме на практика така модерната напоследък идея „От фермата до трапезата“. А и хората ще получат качествено българско месо за празниците“.

Димитров допълва още, че пазарът на трупно свинско е доведен дотам, че всеки работи ден за ден, няма дългосрочни договори. Никой не може да планира колко прасета ще реализира, на каква цена. Така бизнесът е в пълна несигурност и се надява на подкрепа от всички българи, за да оцелее.

Като инициатор и организатор на нестандартната акция Вихрен Димитров гарантира, че всички заявки ще бъдат изпълнени, дори за селищата, които са далече от Русенско. Той допълни, че кметовете, които са решили да подкрепят местния бизнес, дори могат първо да се обърнат към най-близките свинекомплекси и ако те не могат да доставят трупно месо, да потърсят него, така със сигурност ще се намери кой да изпълни поръчката.

Въпреки тежката тема, човекът на финала на разговора пожелава весели празници на всички българи.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X