Млекопроизводители в Германия: Зарежете! Минералната вода е по-скъпа от млякото!

Стотици ферми в Германия се отказаха тази година от млечното животновъдство. Земеделската кооперация Хедерслебен е една от тях. Фермерът Луц Траутман говори за дъмпингови цени, неуспешни стачки и нерентабилни млекомати.

Всеки, който минава през двора с Луц Траутман за първи път, може дори да не забележи, че нещо липсва. Всичко изглежда спретнато. Но големите отворени конюшни, където преди са стояли кравите, сега са празни. Тук постепенно се настаняват месодайни говеда. Единствено въртящата се доилна зала се вижда, че стои неподвижно от месеци: паяжини висят по сивите железни парапети. Изпражненията на лястовиците падат върху съоръжението отгоре.

Сбогом на млечното животновъдство


В село Хедерслебен на 40 км югозападно от Магдебург, споменато за първи път в документ през 978 г., винаги е имало крави. Вече не: през май бяха продадени около 300 животни от земеделската кооперация Hedersleben. Ниската цена на млякото не остави алтернатива.

Компанията е получила 31,5 цента./кг за млякото от мандрата през пролетта. „Това не е достатъчно, за да оцелеем финансово“, казва Траутман. Той обвинява за това търговията: „На бензиностанцията минералната вода е в пъти по-скъпа от какаото. Млякото е евтин продукт„ Гневът може да се види у фермера.

Млекомати: успешни само за кратко време


Земеделската кооперация, която обработва 4500 хектара ниви, се е опитала да пласира част от самото мляко. За целта през 2017 г. в супермаркетите бяха създадени т. нар. млекомати. „Първоначално почти не смогвахме с доставките“, казва Траутман. Но малко по малко интересът на клиентите намалява. „По-удобно е да си купиш тетра пакет, отколкото да напълниш бутилка.“


За Луц Траутман главата в живота му, посветена на млечните крави засега приключи. „Фактът, че животинските продукти са толкова евтини в Германия, се дължи и на факта, че се налага да се внасят големи количества храна за животните“, казва той. „Ако тази екологична лудост приключи, животинските продукти отново ще достигнат цена, която отразява тяхното качество“. Дотогава обаче ротационната доилна зала в Хедерслебен ще продължи да стои на едно място.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X