Тънкости при избора на точност

Препоръки на CLAAS за прецизни автопилотни дейности

Ефективността на съвременното селскостопанско производство до голяма степен зависи от внедряването на високи технологии и най-често фермерите се присъединяват към този модерен свят с въвеждането на системи за автоматично безпилотно управление. Леонид Яковлев, продуктов мениджър на CLAAS Vostok LLC, споделя препоръките си откъде да се започне и какво да се търси.

Първият кандидат е тракторът

Като правило, първият въпрос, който възниква сред фермерите при избора на автоматични системи за управление, е на какъв тип машини е най-добре да се установят. И отговорът тук е съвсем очевиден – на трактора. Първо, тракторът навърта най-много работни часове на сезон, защото се използва многократно: при предсеитбено култивиране, при внасяне на торове, при сеитба, за обработка на разсада с продукти за растителна защита, обработка на стърнища… Съответно, чрез премахване на припокривания и оптимизиране на траекторията на движение се постига максимално спестяване на гориво, смазочни материали и работно време. На второ място, намалява се разходът на внесените торове и продуктите за растителна защита. И трето, именно тракторите най-често могат да се използват за работа през нощта, което също става възможно с приложението на автопилот.

На какво да се обърне внимание при избора на трактор

Дори ако във фермата, която закупува трактор, не е належащо да се използва веднага системата за паралелно упарвление, трябва да се предвиди, че такава необходимост може да възникне по-късно, в бъдеще. Затова трябва да се обърне внимание на две неща. На първо място, дали е инсталирана програма за автономност – това означава, че хидравличните и електрическите системи поддържат автоматичното управление. Като правило тракторите от световните брандове с мощност от 250 к.с. или повече в стандартната си комплектовка предвиждат тази възможност. Но е по-добре да се провери този момент още при дилъра. Втората точка е дали тракторът поддържа функцията ISOBUS, която позволява на инсталирания автопилот да управлява през същия терминал и прикачните машини. Това е много лесно да се направи – в задната част на трактора трябва да има подходящ съединител.

Оригинален или всеки друг

На пазара се предлагат много варианти на автопилоти от най-различни производители. Ако тракторът работи с програма за автономност, тогава е по-добре да закупите оригиналния автопилот. Това ще осигури координирана комуникация между системите на самия автопилот и трактора. В противен случай, поради несъответствието между актуализациите на софтуера на терминала и модулите на трактора, системата може да се окаже неработоспособна след известно време. Ако тракторът е закупен без програма, тогава придържането към бранда вече не е толкова критично, но все пак квалификацията на представителите от „странични компании“ не бива да буди подозрения.

Определяне точността на системата

Тук има три варианта. Точността на платените системи за паралелно управление е с точност +/- 15 cм от лента до лента. Отклоненията влизат в допуските при обработката на почвата, внасянето на торове, средствата за растителна защита и дори за дълговременна сеитба. Но тук трябва да се има предвид, че продължителността на такъв начин на работа може да бъде ограничен. В базовата комплектация може да се включва приемане на такъв сигнал през целия експлоатационен живот на оборудването, или само за една или пет години. Удължаването на сигнала от първоначалното задвижване не струва скъпо, но е важно да не се пропусне моментът, тъй като в противен случай точността на насочване ще падне до +/- 30 cm.

Второто ниво на точност е +/- 3-5 см. Препоръчва се за засяване на редови култури, за да се запази разстоянието между редовете в кръстовищата на пътеките. В зависимост от производителя, преминаването към тази точност може да изисква или прост абонамент, или допълнително активиране. Най-често фермерите използват базовия лиценз и включват по-точния сигнал +/- 3-5 см за непродължително време, за да извършват определен вид работа, например сеитба на царевица или слънчоглед.

И накрая, най-високата точност от +/- 2-3 см се осигурява от системи, които приемат корекционните сигнали RTK (Real Time Kinematic– кинематика в реално време). Но тук е необходимо да има базови станции с GPS/ GLONASS корекции в радиус от 35 – 40 км от мястото на работа на трактора. Най-често това ниво на прецизност се изисква в градинарството и при използване на високо прецизни земеделски технологии като лентова обработка на почвата (Strip-till) или  с постоянни технологични коловози (Controlled Traffic).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X