Иде Коледа, а част от ориза е още на полето

„Черната жътва“ върви към финал, но не всичката реколта прибрана

„Черната жътва“ в Пазарджишко продължава, въпреки че вече е зима и иде Коледа. Така земеделците наричат прибирането на ориза, тъй като то обикновено става в късна есен, в кално време и с всички произтичащи от това трудности. При обичайни обстоятелства обаче „черната жътва“ приключва най-късно до Никулден, докато тази есен явно ще бъде по-продължителна.

Събраните и обобщени данни до момента са за ожънати около 17 000 декара от общо засети с ориз около 27 000 декара в региона, но с едно наум, че на полето всеки ден се работи интензивно, а подадената информация се обновява. Средният добив до момента е 625 килограма от декар, което експерти определят като сравнително добър резултат.

Прибирането на реколтата се забави заради лошото време. През ноември, когато жътвата беше в разгара си, имаше продължителни валежи, после мократа земя не позволяваше на селскостопанските машини да влязат в оризищата. Мъглите пък повишават влажността на зърното и съответно понижават качеството му, сподели тогава пред „Гласът на земеделеца“ Александър Миндачкин, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите. Оптимистичната му прогноза, че до края на ноември – началото на декември оризът ще бъде прибран напълно, явно не се сбъдва, или поне не при всички оризопроизводители.

Само в три области в цяла България тази наистина трудна и за отглеждане, и за прибиране култура продължава да се произвежда – това са Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. И в трите региона сеенето на ориз е традиция още от турско време, оризищата (или чалтиците, както са наричани тогава) са запазени като съоръжения, като в по-голямата си част се ползват и до днес.

По данни на Министерството на земеделието, храните и горите, през миналата стопанска година в страната са били засети общо 12 444 хектара оризови насаждения. Средните добиви са били 3 427 килограма от хектар. За годината са произведени 11 175 тона продукция.

Окончателните данни за настоящата стопанска година предстои да бъдат обобщени.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X