Статистика:Произвеждаме повече домати и краставици, но по-малко зеле

С 8,4% повече са произведените оранжерийни краставици, а производството на оранжерийни домати бележи ръст с 2%, сочат последни данни от оперативния анализ на Министерството на земеделието и храните към 2 декември тази година в сравнение с тези към същата дата на 2020-та. Прибраното количество картофи е близко до отчетеното по това време не миналата година – отчетено е незначително увеличение от 0,2 на сто. Производството на зеле обаче бележи спад с 11,2% както заради намаляване на насажденията, така и заради по-ниските средни добиви.

И при четирите култури е регистрирано свиване на засадените площи, като най-голямо е то при оранжерийните домати – със 17,1%, а най-малко е при краставиците в оранжерии – с 2,1%. Намаление на годишна база се забелязва и при реколтираните площи. При тези със зеле разликата е 2,2 на сто, а при доматите – с 10,4%, като изключение са краставиците, при които има леко увеличение с 1,6 на сто.

През последната седмица се отчита повишение на цените на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата в страната. Червеният пипер, ябълките и оранжерийните краставици поскъпват с между 19,8% и 38,2%, а зеленият пипер, зелето, картофите и вносните домати – от 1,1% до 8%. Изключение правят оранжерийните домати, чиято цена отбелязва намаление от 4,7% спрямо предходната седмица.

Към началото на декември 2021 г. повечето от основните плодове и зеленчуци се търгуват на по-високи цени, отколкото по същото време на миналата година, като най-значителен ръст се отчита при зелето – с 66,7%. Цените на ябълките, вносните домати, картофите и оранжерийните краставици са с между 14% и 31,8% над нивата отпреди една година. Единствено оранжерийните домати са поевтинели с 20,9%, сочи още анализът, като се базира на данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X