ФАО: Земеделието трябва да се интензифицира, за изхрани света

В неотдавнашен доклад организацията на ООН по храните FAO предупреждава за нарастващ натиск върху екосистемите от селското стопанство. Според него ще се увеличат щетите за околната среда и в същото време броят на гладуващите в световен мащаб отново ще нарасне.

Според организацията,  ситуацията се е влошила значително през последните десет години. Още повече земни и водни екосистеми днес са в критично ниво на стрес. Една трета от обработваемата земя в света също е изложена на риск от деградация. Твърди се, че тези почви могат да загубят напълно плодородието си, защото губят своя хумусен слой или почвени организми.

Също толкова застрашаващи са недостигът на вода, увеличаващите се екстремни метеорологични условия поради изменението на климата и нарастващото население. FAO използва тези параметри, за да изчисли колко застрашен е даден регион. Селскостопанското производство е особено застрашено в Южна Америка (Аржентина/Чили), Южна Африка, Азия (Китай/Индия) и Австралия. В Европа по-специално Южна Испания рисковете са от свръхексплоатация на почвата и недостига на вода.

FAO изчислява, че до 2050 г. ще трябва да се произвеждат почти 50% повече храни, фураж и биогорива, отколкото през 2012 г., за да се отговори на световното търсене.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X