Време е за работа, господин Министър!

Дългото безвремие в земеделието е време да приключи. Кой какъв и от каква партия засега не е важно. Работа има много.

Ситуацията е в земеделието е тежка, струпаха се много грижи и неотложни задачи в сектора. Изискват спешна работа. Няма време за оглеждане и опознаване. Стратегически план, забележки по НПВУ, галопиращи цени и разходи, растяща инфлация, задаващото се ново увеличение на електроенергия и консумативите. Има нужда от антикризисни мерки.

Всеки бранш си има специфични проблеми. Всеки от тях изисква внимание и грижа. Така че българското земеделие да се развива балансирано и да върви по правилния път, по който всички се надяваме. На вас се пада да завършите този Стратегически план, който ще зададе пътят, по който ще върви българското земеделие, години наред. Пада ви се честта и отговорността да отсъдите мъдро, защото каквото решение се вземе сега, това ще е и за напред. Трудно се носи такава отговорност. Но е добре, че има квалифицирани хора, с които може да се съветвате-

Спешни са и Законът за браншовите организации, Законът за кооперирането. Ако ще възстановяваме производството на плодове и зеленчуци, наложително е преди това възстановяването на напоителни системи. За животновъдството да не говорим. Там трябва да стигнете бързо, за да заварите живи животновъди въобще. Изсветляването на сектора е важно. Но дали минимален осигурителен доход от 710 лв ще помогне за това?

Работа да искаш. И всичката – спешна. Най-добре е да се работи рамо до рамо с бранша, в синхрон и диалог. Възможно е. През мандата на последното Народно събрание депутатът от ИТН Пламен Абровски успя да приеме представители на почти всички браншови организации за кратко време и да внесе много смислени предложения.

Фермерите също трябва да се готвят за друг начин на работа. Какъв ще е той ще го решават заедно с министерството и науката. Науката също спешно трябва да се вдига на крака. Без наука няма съвременно земеделие. А едновременно с всичко това ще трябва и да се произвежда, защото хората трябва да се хранят и си чакат рентите.

Много работа за вършене има, господин министър! Много отговорна работа. Земеделието е в основата на всяка държава, храната е основата на социалната сигурност. Хващайте се на работа, защото време няма. И ще ви критикуват, и ще ви хвалят, и ще прокарват всякакви инереси. А вие трябва да успеете да ги балансирате.

А това не е лесно – земеделците са твърде различни и с различни нужди и проблеми. Но всички искат едно – сигурност и спокойствие за работа. Пазар и съдействие от администрацията. Опростяване на инвестиционните мерки. Диалог и чуваемост. А най-вече – пазар, пазар, пазар..

Успех, господин Министър, но да знаете, че всички вас гледат! Идвате с обещание за промяна. Но нека да променим лошото и да надградим доброто. Защото и добро има много в българското земеделие.

Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X