Огромни рестрикции по инвестиционните мерки се обсъждат на ТРГ

На днешното ТРГ за финализирането на Стратегическия план се обсъждат инвесиционните мерки. Предложението на МЗХГ изненада изключително неприятно бранша. Предвижда се наполовина по-малка субсидия за земеделските производители – 25% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи. Освен това предвижда се и наполовина да станат и възможностите за размера на едни проект – 500 хил. евро вместо сегашния 1 млн. евро, като това важи за големите стопанства. При преработката пък има рязко разграничаване на преработватели от производители. Заложена е и интересна социална мярка, предвиждаща по 20 000 евро за малки стопанства.

Предложението на интензитет на подпомагане по инвестиционните мерки за проекти от секторите Животновъдство и Плодове и зеленчуци да е 45%!

Намаленият максимум на проектите за големите стопанства и два пъти по-малкия интезитет на субсидията – 25%, притесняват сериозно земеделските стопани, като новите изисквания са особено ограничаващи за секторите Свине и Птици. При свиневъдите големите стопанства се квалифицират при над 170 свине-майки, а свинекомплексите в страната са с над 500 свине-майки най-малко. При кокошките-носачки, големи стопанства се определят при 10 000 бройки, като по останалото законодателство у нас за такива се броят, когато имат над 40 000.

При мярката за преработка, масимумът също е на половина, както и интензитетът. За земеделските производители важат същите определения за малко и голямо стопанство, подобно на интервенцията за инвестиции в земеделски стопанства.  Браншът се притеснява, че се прави много голяма разлика между чистите преработватели и земеделските производители. ЗП като голяма стопанство има над 170 000 евро СПО, а при преработвателите се ползват определенията от Закона за малките и средни предприятия и там за голямо предприятие се счита над 90 млн. евро оборот.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X