Боровинките – новата световна мода

Производството на популярния плод се стреми към целогодишно предлагане.Селектират се нови сортове за машинно бране

Наскоро Rabobank публикува ново проучване, което илюстрира развитието на световната индустрия за отглеждане на боровинки с акцент върху стабилното производство на популярния плод, пише Франк Джайлс – редактор на сп. Florida Grower и Cotton Grower, и двете издавани от Meister Media Worldwide.

Докато Америка все още е център на производството на боровинки, Азиатско-Тихоокеанският регион бързо увеличава площите с боровинки, а в Европа и Африка се появяват нови насаждения.

Когато става въпрос за лидерство на пазара, Перу печели първото място. През сезон 2019 – 2020 г. Страната на инките става най-големият износител на боровинки в света и установява целогодишно производство с непрекъснати доставки. За американските доставчици на боровинки от Флорида, които са стъпили здраво на този пазар, успешната намеса изглежда като „горчив хап“, особено след като Мексико също е на път да се включи в надпреварата за вкусния плод.

По този начин нарастващото световно производство на боровинки ще увеличи непрекъснатостта на предлагането през цялата година и сезонните ценови скокове ще стават все по-редки.

Като цяло отглеждането на боровинки продължава да бъде изключително рентабилно. В доклада се отбелязва: „По отношение на потреблението САЩ и Канада заедно все още поглъщат най-големия обем боровинки, но Европа вече е основният източник на ръста на търсенето. По същия начин Китай е водещ в потреблението на боровинки в Азия поради ръста на местните и вносните доставки. С други думи, пейзажът на търсенето се променя в различни посоки.“

В доклада се подчертава, че постоянството в качеството на плодовете е от решаващо значение за успешния агробизнес. Това означава да се инвестира в селекцията и засаждането на нови сортове, които дават добри добиви и качествени плодове.

Ефективността също ще бъде ключов фактор за намаляване на разходите, особено за механизацията при събирането на плодовете. Флорида се движи агресивно в тази посока, като отглежда сортове, които са по-подходящи за машинно прибиране на реколтата. Производител на боровинки във Флорида твърди, че около 40% от реколтата в щата вече се прибира механично, а производителите са готови да въвеждат иновации, за да бъдат конкурентоспособни на световния пазар.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X