Нестле  инвестира 4 милиона долара в стартъп за пилешко месо на растителна основа

Компанията Sundial Foods, която произвежда месни продукти на растителна основа, обяви инвестиция в размер на 4 милиона долара. Един от бизнес ангелите беше швейцарската Нестле. Освен това в списъка с инвеститори фигурират Food Lab, Clear Current Capital и SOSV/IndieBio, според fleischwirtschaft.com.

Компанията Sundial Foods в Олбани, Калифорния, произвежда вегански пилешки крилца, при това с кожа, мускули и кости. Продукцията трябва да се появи в ресторантите в САЩ през пролетта на 2022 г. Финансирането, получено от инвеститорите, ще бъде използвано за разширяване на персонала и за пускане в експлоатация на новата производствена база.

Патентованата технология на Sundial позволява да се симулира цяло парче месо с текстура, включително мускули, кожа и кости на растителна основа. Веганските бутчета се приготвят от вода, нахут и слънчогледово олио. Те не съдържат изкуствени ароматизатори или синтетични химикали. Освен това крилцата съдържат повече фибри и по-малко наситени мазнини от истинското пилешко, но приблизително същото количество протеини.

Компанията Sundial Foods, основана от генералния директор Джесика Швабах и техническия директор Сивън Денг, д-р на философските науки, използва прости, естествени съставки, за да създаде вегански пилешки крилца с характеристиките на цяло парче месо. Съоснователите д-р Сивън Денг и Джесика Швабах се запознават през 2019 г. в клас от програмата за алтернативно месо в Калифорнийския университет в Бъркли, където първоначално се интересуват от растителната храна. През 2020 г. те участват в отдела за научноизследователска дейност на Нестле в Лозана, Швейцария, където разработват своята формула за пилешко месо от лабораторни тестове до пилотно производство. А в края на 2020 г. Sundial си партнира с марката за растителни храни Garden Gourmet на Нестле, за да пусне продукта под марката Sundial, като проведе успешен тест в повече от 40 търговски обекта в Швейцария.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X