Европейските хлебопроизводители алармират: Слабата реколта от пшеница предизвика недостиг на брашно

Въпреки високите цени на зърнените култури, включително на пшеницата, австрийското правителство не планира да налага рестриктивни мерки, включително ограничения върху износа на зърно. Това съобщи министърът на земеделието Елизабет Кьостингер. Фермерите трябва да продават продуктите си на по-добра цена, съобщава изданието Kronen Zeitung.
Австрийската селскостопанска камара отхвърли искането за спиране на износа, „тъй като това би ограничило едностранно пазарните дейности“.

От години представителите на селскостопанския сектор критикуват вноса на евтини храни, но това остава без внимание. Справедливото партньорство трябва да „има смисъл и за двете страни, а не само в течение на кратки периоди, когато международните ценови котировки са в полза на производителите“.


Сред производителите на хляб и хлебни изделия цари паника. Преди това на пазара са се доставяли големи партиди пшеница, така че на хлебопроизводителите са останали резерви от суровини. В момента има недостиг на пшеница на малки партиди от 1000 тона.


Австрия изнася големи количества продукция за страни като Италия, Швейцария и Франция. Тази година в тези страни имаше слаба зърнена реколта, а световните хранителни запаси намаляха в резултат на кризата, причинена от коронавируса.


Тазгодишният срив на пазара на зърно също заплашва да струва скъпо на швейцарските мелници за брашно. Той вече не може да се компенсира с повишената ефективност и намалената рентабилност, защото тогава цените на дребно също ще се повишат.
По данни на Bauern Zeitung брашнодобивната промишленост е изправена пред реално увеличение на разходите. Според Клаудия Верноки, зам.-директор на Швейцарската асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите, пекарните и сладкарниците са изправени не само пред по-високи цени на брашното. Напоследък търговските им загуби рязко се повишиха. По-високите цени на енергията, млякото и петрола също оказаха отрицателно въздействие върху отрасъла. Като цяло компаниите отчитат увеличение на разходите си между 5 и 15%.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X