Черната пшеница – антиоксидант, който предпазва от Алцхаймер и Паркинсон

Възможно е, създадената тук култура да е първият производствен сорт в световната селекция

Проф. Иван Панайотов, селекционер
Опитна станция по земеделие „Дунав”, с. Алеково, общ. Свищов
Качеството на хляба, получен без употреба на подобрители и други химикали, е основно изискване за качествените храни. Преди известно време от руски учени беше установено, че хляб, приготвен от виолетово зърно, забавя появата на болестите на мозъка – Алцхаймер и Паркинсон. От подобно зърно австрийска фирма приготвяше и продаваше хляб. Източникът на този ген може да бъде само един – разновидност на етиопска пшеница Triticum aethyopicum, която притежава ген за виолетов цвят на зърното. Това е сравнително слаб ген.
Pioneer12 2 siteЧерната пшеница съдържа ген от един див сродник на пшеницата – Agropyron elongatum (2n=70), вид пирей, означен като Ag и разположен в хромозома 4D в генома на обикновената пшеница (2n=42). Този ген е много силен и е с доминантен ефект, той потиска всички други цветове на пшениченото зърно. Влиянието му се проявява в тъмносин/черен цвят на алейроновия слой на зърното, затова то е черно на цвят, целозърнестото брашно от него е тъмно, тестото е получерно, а хлябът е тъмнокафяв. Зърното съдържа 12% протеин и 26% глутен. Създадена е и линия с малко глутен – 18%, за чувствителни хора към този белтък.
В продължение на много години и селекционни поколения генът Ag е прехвърлен в обикновената пшеница и е създаден производствен сорт, който отговаря напълно на изискванията за сорт – продуктивност, устойчивост на полягане, на болести, на биотични и абиотични стресове, с една дума, сорт за производство на черно зърно. Добивите от тази линия (все още не е сорт) варират от 680 до 920 кг/дка, като се изравнява със стандартните сортове и дори ги превъзхожда. Силният ген от пирея оказва и плейотропно (допълнително) действие, изразено чрез по-силно братене и повишена устойчивост на болести.
Хлябът, приготвен от това зърно, е с изключително високи вкусови качества, тъмнокафяв, съдържа антоцианини и флавоноиди, за които е установено, че оказват антиоксидантен ефект. Това означава, че удължават живота на клетките, като ги предпазват от окислителните процеси, предизвикващи стареенето им. Установено е, че антиоксидантите предпазват от развитие на болестите на мозъка. Това прави черната пшеница отлична суровина за производство на хранителен и здравословен хляб. Този ефект предстои да бъде изследван, тъй като тази пшеница е една новост в селекцията и генетиката на културата. Възможно е, създадената тук черна пшеница да е първият производствен сорт в световната селекция. Това е зимна пшеница, подходяща за Северното полукълбо и умерен континентален климат. Надяваме се, България да е първата страна, в която да се произвеждат хранителни продукти от черна пшеница, една новост в световната селекция.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X