Ръстът на цените на минералните торове доведоха до повишено търсене на органичните торове

Повишаването на цените на синтетичните торове на фона на поскъпналите енергийни разходи и ограниченията за износ от Русия и Китай доведе до рязко нарастване на търсенето на органични торове, особено на оборски тор. Някои ферми продадоха изцяло животинските си отпадъци, съобщава Bloomberg.

Експертите все още не се наемат да прогнозират кога ще намалее търсенето на органични торове. Цените на синтетичните торове, които зависят от разходите за суровини, природен газ и въглища, се повишиха рязко. Това изостри ситуацията с доставките на селскостопанска продукция, като в същото време цените на храните в световен мащаб чупят рекорди.

Индексът на цените на торовете на пазарите на Северна Америка се колебаят около рекордните 1072,87 долара за тон, докато в Китай SPOT на амонячните торове са нараснали с повече от 200% през тази година.

Търсенето на оборски тор се увеличава в световен мащаб. В щата Айова оборският тор се продава на цена 40 – 70 долара за тон, което е с около 10 долара повече, отколкото преди година, и достига най-високото ниво от 2012 г. насам, уточнява Даниъл Андерсън, доцент в Държавния университет на Айова, .

Органичните продукти обикновено се транспортират на къси разстояния. Преди около десетилетие цените на културите, на минералните торовете и на оборския тор се бяха повишили по същия начин, поради което много фермери започнаха да отглеждат свине и едър рогат добитък в земите си. Подобен сценарий може да се повтори.

В Куинсланд, Австралия, Брайън Маклийн, генерален директор на компания за органични торове, заяви, че продажбите на неговия компост от птичи тор са скочили до небето. Но ако интересът се запази на същото ниво, може да се стигне и до недостиг.

През последните няколко месеца предприемач от Куинсланд е продал около 15 000 тона от продукта, което е с около 2000 тона повече в сравнение със същия период на миналата година.

Фермерите в Обединеното кралство не само се стараят да изкупуват изгодно животински компост, но много от тях дори се опитват да придобият пречистването на отпадъчни води, съдържащи човешки екскременти или биоразградими отпадъци (биосолиди). Дейвид Бътлър, който отглежда пшеница, овес и грах в графство Уилтшир в Югозападна Англия, традиционно разчита на собственото си стадо крави за производство на животински отпадъци, които той използва за отглеждане на култури.

„Обработваемите площи по начало се нуждаят от значително количество синтетични торове, но техният дял може да се намали за сметка на използването на оборски тор“, казва Дейвид Бътлър.

Тъй като животинските отпадъци от фермата му не са достатъчни, той купува биошлам от компанията за комунални услуги Thames Water, която произвежда повече от 750 0002 единици тиня годишно за фермерите в югоизточната част на Обединеното кралство.

Дейвид Бътлър обаче отбелязва, че става все по-трудно да се снабдяваме с човешки екскременти, тъй като „търсенето на бисолиди надвишава предлагането“.

В САЩ биосолидите се регулират от Агенцията за опазване на околната среда, а в Европа се използват от 1986 г., когато получават регулаторно одобрение от ЕС.

Въпреки че оборският тор е евтина алтернатива на скъпите синтетични торове, той е „слаб заместител за тези, които са свикнали с традиционните торове“, казва Алексис Максуел, анализатор на селскостопанските пазари в Bloomberg. Диамониевият фосфатен тор например съдържа шест пъти повече азот и 15 пъти повече фосфат от оборския тор на тон.

Синтетичните торове, изобретени преди повече от век, са сред технологиите, за които се смята, че подобряват реколтата. Но още преди цените на агрохимикалите да започнат да се покачват, органичните продукти придобиха нова тежест, тъй като редица изследователи твърдят, че мощните химикали, съдържащи се в изкуствените минерални торове, могат да имат опустошително въздействие върху здравето на почвата. Същевременно прилагането на оборски тор и методите за компостиране могат да увеличат съдържанието на хранителни вещества в почвата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X