Мнението на унгарските фермери: „За нас членството в ЕС е голям удар!”

Присъединяването на Унгария към ЕС поставя под въпрос бъдещето на селското стопанство в страната

Присъединяването на Унгария към Европейския съюз обещаваше повече ползи, но всъщност донесе големи загуби. Според унгарските земеделски производители, след като страната се присъедини към ЕС, печалбите им значително са намалели, тъй като пазарът е залят с евтини вносни продукти.
Производството на свинско месо е един пример за това как селското стопанство, което и без това е в трудна ситуация, става все по-зле и бележи още по-голям спад след присъединяването към ЕС. „След като Унгария се присъедини към ЕС, страната ни е залята от мултинационални компании, които продават евтино месо от Дания и Холандия. Те имат по-ниски производствени разходи, защото хранят прасетата с месни консерви с изтекъл срок, а ние с царевица и други естествени продукти. За нас членството в ЕС е голям удар”, разказва фермера Ендре Туд.
В свиневъдството показателите намаляват, а някои отрасли като производството на захар, съвсем фалираха. Правилата на свободния пазар са прекалено строги към Будапеща, която е принудена да се съобразява с разпоредбите определени от ЕС. Присъединяването към Европейския съюз донесе полза само за местните производители на алкохол: най-известните вина Tokaj се продават добре в цяла Европа. Въпреки това, унгарските власти заявяват, че това е слабо утешение за страна, която има уникални условия за селското стопанство.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X