През зимата дръвчетата също искат внимание

Задръжте „бялото одеало” по-дълго.

В последно време зимата ни плаши не толкова със студа и виелиците, колкото със своята непредсказуемост. Растенията страдат не толкова от силни студове, но и от резки промени на температурата, липса на влага, студени ураганни ветрове, слънчеви пригори.
За най-доброто предпазване се е погрижила природата – това е снега. Затова, първото нещо което трябва да направим след снеговалеж, това е да се погрижим да задържим снега в градината. Не трябва да позволяваме на вятъра да отнесе бялото одеало. Особенно важно е да се задържи първия сняг, защото нашите питомци страдат много често от първите мразове в началото на зимата.
Естествено, че не може да се надяваме само на снега. В качеството на предпазващи от студа материали могат да се използват торф, дървени трици, талаш, сухи листа и др. Не са за предпочитане сламата и сухата трева тъй като те привличат мишките.
За съжаление не е добре да се приготвят защитите срещу измръзване по-рано, както на нас ще ни е удобно. Това трябва да направим, когато почвата на дълбочина 3-5 см е с температура 5˚С.
През първата година след засаждането си от защита срещу студа нужда имат фиданките на ябълките и новозасадените ягоди.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X