Проверете семената за кълняемост

Наближава времето, когато започва сеитбата на разсадите от зеленчукови култури за ранно полско производство.
Ако семената, които ще сеете са закупени от търговската мрежа в готови разфасовки, за да сте сигурни че са жизнени задължително преди покупката проверете срока на валидност и процента на кълняемост, които трябва да са отразени на опаковката.
Но тези, които сами са събрали семена от директни сортове зеленчуци и не са сигурни за тяхната кълняемост, трябва предварително да направят тест.
Това не е никак трудно и може да се осъществи в домашни условия, като единствено е важно температурата на въздуха да е от 18-22°С и семената да са постоянно навлажнени, без да плуват във вода. За целта е нужно да вземете подходящ плосък съд на дъното, на който да постелете филтърна или друга подходяща хартия, която се навлажнява на 100% и върху нея да подредите предварително преброени семена. За определяне процента на кълняемост най-често се използват 100 броя семена, но според това с какво количество семена разполагате, техният брой може да бъде и по-малко. От там нататък е необходимо да следите семената да не останат на сухо и температурата на въздуха да е в рамките на посочената по-горе. След 7-10 дни семената покълват. След като се изброят непокълналите семена, лесно се пресмята какъв е процента на кълняемост.
При редовната сеитба този процент се взема предвид и ако е необходимо посевната норма се завишава.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X