Снежната вода е богата на азотни съединения

Изследванията на редица учени показват, че в снега се съдържат хранителни вещества, които често са в значителни количества. В 1 кг сняг се съдържат 7,4 мг азотни съединения. Особено много азотни съединения се съдържат в скреж и слана, които подхранват почвата. Не е трудно да се пресметне, какво голямо количество азотни съединения постъпват в почвата всяка година, заедно със снежната вода.

Освен азот в снега се съдържат и други хранителни елементи

На месторастения с голямо натрупване и топене на сняг, растенията се отличават с по-тъмно зелена окраска. В години, когато снегът е обогатен с продукти и от ветрова ерозия на почвата, количеството на хранителните вещества в него съществено се повишава. По наблюдения на специалисти, в литър снежна вода се съдържат 20-55 мг/л азот.

Снежната вода стимулира кълняемостта и растежа

Чрез много изследвания е установено също така, че снежната вода има добри стимулиращи действия. Тя е полезна не само за растежа на кореновата система, но и при други стопански операции. Например при подготовка на семена за сеитба (стратификация под снега), съхранение на дръвчета под снега преди засаждане, поливане на цветя и др. Растенията третирани със сняг или снежна вода растат и се развиват много по-добре.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X