Козите през зимата

Съставяйки зимния порцион е важно да не се забравя потребността от минерални вещества. Това включва 3 кг готварска сол и по 1 кг варовик и костно брашно. За отглеждането на козите през зимата са необходими 4-5 кг. груби фуражи, в това число и кореноплоди и 35-40 кг концентрирани фуражи.

СВЕЖИЯТ ВЪЗДУХ ЩЕ УКРЕПИ ЗДРАВЕТО ИМ

През зимата, когато снежната покривка не надвишава 10-15 см., козите се пускат да пасат навън. Тревата през този период съдържа каротин, който е много необходим за тяхната жизненост. Освен това, зимната паша помага за закаляването на животните, доброто развитие на младите кози. Могат да пасат по стърнищата, ливадите, храсталаците. Продължителността на пасищното гледане през зимата зависи от природните условия и състоянието на животните. То трябва да е 2-3 ч при температура на въздуха не по-ниска от -5 градуса. Основното при гледането на козите при такива условия е пълноценното хранене. Пасищното хранене продължава до образуване на голяма снежна покривка.

При ниските температури козите се прибират на сухо и топло. Температурата при тях не трябва да бъде по-ниска от 6-7 градуса за възрастните животни и 8-10 градуса за яретата. В помещението не трябва да има течение. Необходима е добра вентилация и достатъчно осветление.

ДОБРЕ Е ДА ЗНАЕМ

  • Прозорците на помещението трябва да са на височина 1,5 м от пода, за да не могат козите да ги счупят с рогата и копитата.
  • Стените се белосват с негасена вар (1кг на 10 л вода)
  • На пода могат да се поставят скари, на които козите ще почиват. Така те няма да се простудяват и ще запазят козината чиста.
  • Подът може да бъде дървен или пръст, с наклон 2 см на метър. За предпочитане е дървеният под, тъй като е топъл и лесно се чисти.
  • Площта се определя от следните норми: 2х2 м на коза, 3,5х2 м за коза с яретя, за яретя на възраст от 6 -12 месеца – 1,5-2 м.
  • За постелка се използва слама – 1 кг на 1 кв.м., като се сменя на 3-4 дни
  • Пред помещението, в което са козите трябва да има и достатъчно място да се разхождат (4-5 кв.м. на животно) . При добро време като правило те се гледат и хранят там. Прекарването по-дълго време на чист въздух укрепва здравето и подобрява апетита. В помещението се хранят само при много ниски температури. За целта се използват решетъчни ясли за грубата храна (поставят се на височина 40-50 см) и хранилки за концентрираните храни, кореноплодните и силаж.

Важно!

Млечните кози не трябва да са в едно помещение с пръча тъй като характерната му миризма се предава на козите, а от тях на млякото.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X