Фестивал на пролетниците и Празник на градинаря – това са част от проектите на местните инициативни групи в Добруджа

Инициативите са насочени към опазване на традициите, свързани с местните производства на полски култури и зеленчуци

Местните инициативни групи в Добричка област подкрепят общините в реализирането на здравни и социални услуги

Малко над 16 млн. лв. е бюджетът на местните инициативни групи в Добричка област. За тези средства са сключени 82 договора, като в изпълнение са 72 от тях. Безвъзмездната финансова помощ за проектните предложения възлиза на малко над 9 млн. лв. Това отчете Областният информационен център на среща с медии от Добричка област, на която беше представен напредъкът по оперативните програми в региона.

Чрез стратегиите си МИГ „Балчик-Ген.Тошево“, МИГ „Тервел-Крушари“, МИГ „Добричка“ и МИРГ „Шабла, Каварна, Балчик“ са подкрепили 48 земеделски производители, малки предприятия, рибари, 23 общински проекта и 6 читалища.

Акцент през 2021 г. в работата на МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ са проектите „Събор на преселението“ и „Златна Добруджа пее и танцува“. Тези инициативи са подкрепени с цел популяризиране на добруджанското етнографско богатство. Освен това община Балчик успява да изгради парк с обособени детски кътове и зона за отдих, възстановява велоалея между Балчик и Албена, включва се в редица международни проекти. Един от тях е „Кажи сирене! Балканско сирене“. Като партньор в инициативата на 4 държави, МИГ „Балчик-Ген.Тошево“ предстои да извърши сериозна проучвателна дейност за откриване на автентични местни производства на сирене, характерни за региона.

Очаква се през февруари – март 2022 г. МИГ „Балчик – Ген.Тошево“ да отвори прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, по която има нов финансов ресурс. Средствата от 900 000 лв. ще бъдат разпределени както по подмярката за земеделските стопани, така и по т.нар. общински мерки 7.2 и 7.5 за изграждане на общинска и туристическа инфраструктура. Новите проекти по тези мерки в общините Балчик и Ген.Тошево трябва да бъдат реализирани през 2022 г. Местната инициативна група има за периода 30 проекта за 6,3 млн. лв.

Чрез стратегията на МИГ „Тервел-Крушари“ са реконструирани общо 1643 кв.м. от площад „Старият дъб“ в центъра на Тервел. През тази година проектите в общината са насочени към подобряване на социалните и здравните услуги. Именно затова е изграден е Център за социални услуги в с.Безмер. Сградата е с три обновени етажа със съвременно кухненско оборудване кухня, кабинети , манипулационна и чакалня на личен лекар и стоматолог, зали за занимания и трапезария за деца. По т.нар.общински мерки основно са преасфалтирани три улици.

През септември 2022 г. община Крушари планира да проведе фестивал „Пролетници за сита зима“, чрез който ще представи пролетните култури, отглеждани от миналото до наши дни на територията на региона. Събитието ще се проведе с помощта на средства чрез местната инициативна група. Не са забравени и здравните услуги. Със средства от МИГ-а ще бъде закупено и инсталирано ново оборудване за стоматологичен кабинет и оптика в Тервел. През отчетния период МИГ „Тервел-Крушари“ има 27 проекта за 2,1 млн. лв.

Общо 16 проекта на стойност 2,1 млн.лв. отчита от своя страна МИГ „Добричка“. Празник на градинаря в добричкото село Одринци ще реализира местното НЧ „Възраждане – 1941 г.“. Проектът е на стойност 15 000 лева и се финансира чрез МИГ „Добричка“ и Програмата за развитие на селските райони. Село Одринци е известно със своето зеленчукопроизводство. От няколко години там се провежда празник на градинаря, но през август 2022 година фестивалът вече ще бъде подкрепен с европейски средства. По проекта ще бъдат закупени щандове за изложителите. Ще се проведат конкурси за най-добре аранжиран щанд, най-едър плод и зеленчук, най-млад и най-възрастен градинар, най-красиво аранжирана кошница с плодове и зеленчуци и др. Ще се проведе и карвинг демонстрация. На победителите ще бъдат връчени награди, а посетителите ще бъдат забавлявани с артистично-музикална програма. Предвижда се да бъдат обособени вегански и вегетариански щанд за ястия и готварска работилничка. Акцент в Празника ще бъде семинар за биопроизводство и перма култура.

36 бенефициента са сключили договори за 9 290 533 БФП, от които 1 141 888 лв. са осигурени от стратегията на Местната инициативна рибарска група за обезпечаване на 9 проекта. 18 от тях са на частни лица и са насочени към изграждане, оборудване и модернизация на ферми за аквакултури.

Общините Шабла, Балчик и Каварна изпълняват общо 4 проекта за 793 049 лв. безвъзмездна финансова помощ от МИРГ. Те са насочени към инвестиции на публичната инфраструктура и към възстановяване и подобряване на природното наследство, културата и спорта на рибарската територия. 12 собственици на риболовни кораби, 2 производители на риба и други водни организми и 1 предприятие за преработване на продукти от риболов и аквакултури са подкрепени с европейска средства за преодоляване на последствията от COVID-19 на обща стойност 581 749 лв.

Община Балчик е подписала договори за обособяване на зона за спорт, отдих в града и дейности за опазване и популяризиране на културните ценности на района, а Община Шабла откри на Никулден новопостроения морски клуб на рибарско селище „Кария“ Шабла. Одобрен е проектът за етно-кулинарен фестивал „Черно море и селото“, подаден от читалище „Народен Будител 1940“ в село Българево.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X