Първите въглеродно неутрални картофи в Обединеното кралство излизат на пазара

Първите въглеродно неутрални картофи в Обединеното кралство, отглеждани чрез регенеративни практики от производителите в Пембрукшир, ще се появят на рафтовете в 200 магазина на веригата Waitrose тази седмица. Цената за 2 кг е 2 лири.

Картофите Root Zero са сертифицирани като въглеродно неутрални и се отглеждат с помощта на устойчиви практики за премахване на въглеродния диоксид, създаване на здрава почва и увеличаване на местното биоразнообразие.

Отгледани в Пембрукшир от Puffin Produce, фирмата е измерила въглеродния отпечатък на картофите - от мощността, използвана за отглеждането, съхранението и транспортирането им, до начина, по който потребителите ги готвят.

Спестявайки повече от пет и половина тона пластмаса от пътя до достигане на рафтовете, картофите са опаковани 100% без пластмасови торби, които могат да бъдат рециклирани, използвани повторно или компостирани в домашни условия.

Компанията също така използва своята опаковка, за да повиши осведомеността за връзките между разхищаването на храна и изменението на климата, като предлага съвети за готвене и съхранение, за да помогне на клиентите да намалят количеството на отпадъците.

Хю Томас, главен изпълнителен директор на Puffin Produce, казва: „Хранителната система допринася с до 30% от глобалните емисии на парникови газове.
Тъй като клиентите все повече търсят продукти, които ще им помогнат да намалят въглеродния отпечатък на техния седмичен пазар и да подкрепят опазването на почвите и природата, търговците на дребно имат голяма възможност, като подкрепят иновативни продукти като Root Zero.

Картофите Root Zero се отглеждат чрез регенеративни практики, които премахват въглерода от атмосферата, регенерират почвата и увеличават биоразнообразието.

Около 110 мили живи плетове се опазват, за да се поддържа биоразнообразието, и се изпълняват конкретни проекти за защита на ключови видове като сови и редки единични пчели.

В земеделската земя се засаждат 445 акра нови покривни култури, които, както и улавянето на приблизително 97 900 кг въглероден диоксид, ще повишат здравето на почвата и ще осигурят допълнителни местообитания.

Въз основа на констатациите от оценката на отпечатъка, Puffin Produce си поставя за цел да намали въглеродната интензивност на картофите Root Zero с 51% до 2030 г., покривайки емисиите по цялата верига на доставки.

Продължавайки по-нататък, производителят също така е поел ангажимент за намаляване на оперативните си емисии с 46% до 2030 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X