Причини за получаване на лош разсад

Повечето провали при отглеждането на разсада се дължат на засяването на семената в неправилно приготвена почвена смес или обикновена градинска почва, която след 2-3 поливки става твърда като цимент. В уплътнената почва се натрупва по-голямо количество въглероден диоксид който задушава корените, особено когато се прекалява с поливането в облачни студени дни.
Обикновено при опита да се поправи това положение се внасят азотни торове, но излишъкът на азот предизвиква отравяне растения – по краищата на листата се появява кафява ивица. В студената почва (при температура под 10°С), корените не усвояват фосфора. Ако фосфорните торове са внесени в достатъчно количество, тогава се внася листно 1%-ов разтвор на суперфосфат.

Ако в почвената смес има дървени стърготини, може да се получи азотен глад, дори когато има внесени азотни торове в количества 50 г/м²: растения имат малки листа, които са светло зелени на цвят и прибрани са към стъблото. Една седмица след внасянето на 15-20 г/м² азотен тор листата придобиват нормален цвят и се отделят от стъблото .

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X