Дървесната пепел съдържа ценни минерални вещества

Най-много e калият в пепелта получена при изгарянето на трева, слама, стъбла от картофи и листа. Сред дървесните видове шампион по съдържание на калий е бряста. За отбелязване е, че от дърветата тези с по-твърда дървесина са с по-високо съдържание на калий, от тези с по-мека.

По съдържание на калция и фосфора в дървесната пепел лидери са брезите. Високо съдържание на фосфор има при изгаряне на кора и пшеничена слама. При изгарянето на вършини се получават повече хранителни вещества в пепелта отколкото при изгарянето на дебелите горски видове.

С дървесна пепел се подхранват ябълки, круши, сливи, малини и др. Някои цветя не обичат дървесна пепел – лилии, хортензия, рододендрон.

Дървесната пепел не съдържа хлор и затова е добре да се внася на култури, чувствителни към този елемент: краставици, салата, грах, картофи, тиквички и др.

Дървесната пепел може да се използва за борба с някои вредители напролет, а също така и ако имате отсечено дърво, а не можете да изваждате големи корени от земята, просто посипете с дървесна пепел пъна и след време няма да има и спомен от него.

Дървесната пепел се съхранява до пролетта на сухо в затворени съдове.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X