Видове торове и начини на тяхното внасяне

Петър Кръстев

Според физичното си състояние торовете могат да бъдат течни или твърди.

  • Течни торове – използват се във вид на разтвор за пръскане по листата или за поливане на корен. Течните разтвори се абсорбират от зеленчуковите растения много по-добре, затова са за предпочитане.
  • Твърди – прилагат се чрез разхвърляне и заравяне в почвата или директно в дупките при засаждане на разсадите от зеленчукови растения.

При многократно прилагане на допълнителни хранения, трябва да се редуват органични и минерални торове. Ако последния път е направено минерално подхранване, това означава, че след него трябва да се приложие тор от органична материя (оборски тор). 20-25 дни преди прибирането на реколтата храненето на растенията трябва да се спре напълно.

Начини на подхранване:

  • Кореново – директно в дупките при засаждане или в редовете.

Органично кореново хранене трябва да се прилага основно през есента, а през лятото за тази цел се използват минерални торове. Цвеклото не бива да се тори прекомерно с азот, тъй като то е склонно да натрупва нитрати.

  • Листно (пръскане върху листата) – абсорбира се по-бързо

За да се избегнат пригори от химичните елементи, разтворът за листно подхранване трябва да е в препоръчаната концентрация. Ако листното подхранване се направи през деня растенията могат да получат пригори от слънцето. Затова то се прилага привечер или в облачно време, като допълнение към кореновото хранене на растенията, което е основно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X