Петнайсет огнища на Африканска чума по свинете обяви БАБХ

Още 15 вторично възникнали огнища на Африканска чума по свинете обяви Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заразата е открита при диви прасета. Положителните резултати са получени от изследвания в Изпитвателната лаборатория „Екзотични и особено опасни инфекции“ и Националната референтна лаборатория.

Причинителят на опасната болест е изолиран в 15 български региона, в териториите на десетки ловни и горски стопанства. В регион Велико Търново са получени 23 позитивни резултата в пределите на 11 горски и ловни стопанства, а в Пловдивско – 21, на териториите на 10 горски и ловни стопанства. В Смолянско и Кърджалийско бацилът е открит също в по 21 проби, засегнати са общо 11 горски и ловни стопанства. В Габровско положителните проби са 13 , взети в обхвата на 4 горски и ловни стопанства, В Старозагорско – 14 от райони на 6 горски и ловни стопанства. Девет са в област Търговище, като са разпространени в границите на 6 горски и ловни организации. Макар и по-малко, позитивни резултати има още в областите Бургас, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Благоевград, София-град, София-област и Хасково.

Заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Христо Вълчанов е сведена за изпълнение до областните дирекции по храните в 15-те региона. Тъй като болестта е открита само при диви свине, няма определени предпазни и наблюдавани зони. Мерките за ограничаване на заразата са според указанията, определени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 6 януари 2020 г. Актът предвижда ловци и горски служители да претърсват рисковите територии за умрели свине или такива с необичайно поведение. При спазване на всички изисквания за биосигурност от съмнителни и загинали животни се вземат проби и се изпращат за изследване. Разписани са правилата, които задължително трябва да се спазват при откриване на труп от дива свиня, начините на вземане и изпращане на пробите за изследване на АЧС , изискванията при групов и индивидуален лов на диви свине и др. Конкретизирани са задълженията на служителите от горските и ловните стопанства и на поделенията на БАБХ.

Контролът по изпълнение на мерките е възложен на ресорния заместник изпълнителен директор на БАБХ за дейността на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“. Заповедта е сведена и до директорите на 15-те областни дирекции по безопасност на храните.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X